Bröllopsdagsmiddag och Nyårsmissar



I onsdags firade Mamma och Pappa bröllopsdag och då åt vi stekt torsk med sparris, skirat smör och kokt potatis. Det var verkligen mums mums! Jag har lärt mig att äta vit fisk nu, det är ju helt fantasiskt gott. Tänk att jag har gått miste om det så länge, helt galet.



Gott Nytt År från mig, Attisen och Puffisen.

En finfin julklapp



Japp, mina föräldrar är två underbara pärlor! Jag fick den ännu osläppta och signerade Om jag var din hemmafru-boken i julklapp. Jag kan meddela att jag var som en treåring när jag försökte slita upp paketet, det var bra inslaget. Än så länge har jag ägnat tre timmar åt att bläddra i den och jag kommer behöva mer tid eftersom bilderna är helt fantastiska. Har ni inte fått tag i ett ex redan nu så kommer den i butik den 1 mars 2011 och vill ni inte vänta riktigt så länge på att få en tjuvtitt så är det bara att besöka Lottas blogg. En riktigt finfin julklapp som sagt!

Härligt knäckebröd á la Viktor



I höstas var vi på mitt-i-terminen-möte i skolan för att visa upp vad vi höll på praktiken och även se vad alla andra sysslade på med. Kvällen innan så bjöd Viktor över de som var intresserade på en bit mat och prat, det var då han hade dukat upp detta underbara knäckebröd. Det föll mig i smaken direkt och nu när julen närmade sig med stormsteg så kom jag att tänka på det igen. Min Pappa är nämligen ett stort fan av frön och nötter, så det blev till att slänga ihop en sats knäcke till honom i julklapp. Nu i efterhand kan jag säga att det blev en succé, Pappa tycker att det är som godis! Jag tycker absolut att alla borde testa på detta enkla, snabba och smarriga knäcke. Tack så mycket för receptet Viktor och här kommer det till er också.

Viktors knäcke:

1,5dl majsmjöl (går fint med maizena)
0,5dl dinkelmjöl (eller graham går ju säkert bra)
salt
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5dl linfrön
0,5dl matolja
2dl kokande vatten

Blanda det torra med olja, häll över vattnet. Blanda ordentligt. Bre ut på bakplåtspapper. Grädda i 125-150 grader i ca 60 minuter.



Jordgubbstårta i glas



Här ser ni resultatet av testet igår. Den lilla tårtan blev supersmarrig, dock kunde det behövas lite mer vodka då vi knappt kände smaken. Jag var ganska feg med att droppa på vodkan just för att jag inte ville att smaken skulle ta över och göra det hela till en spritdessert. Jag gjorde tårtbottnen och tryckte ut små runda bottnar i söndags kväll och förvarade dem i glasen med lite plastfolie över. Vill man så går det säkert superbra med färdigköpta tårtbottnar.

Tårtbotten:
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Vispa socker och ägg poröst. Blanda torrprodukterna i en bunke och vänd ner i äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15-20 minuter. Låt svalna. Tryck sedan ut mindre bottnar som passar i glasen som du tänkt använda.

Ihopläggning, ca 4-6 portioner:
2 ½ dl Jordgubbsgrädde
125 g jordgubbar, tinade eller färska
25 ml Absolut Vodka Vanilla

Droppa vodka på tårtbottnarna i glasen och låt stå och dra under tiden det andra förbereds. Vispa jordgubbsgrädden hårt. Mixa jordgubbarna till en slät sås. Varva grädde och sås på bottnarna i glasen.

_____

Jag använde inte riktigt all grädde och sås så jag frös in det som blev över till en mumsig glass som slank ner efter middagen lite senare.


Ljusstake och Snöflingor





Smartson Testpilot Del 1


Som jag nämnt tidigare så blev jag en av de utvalda till att få testa Arlas nya smaksatta vispgrädde genom Smartson. För någon vecka sedan försökte jag lösa in kupongen och ta hem grädden i Lidköping, men det gick inte alls. Istället har jag nu fått experimentera här hos mamma och pappa i Halmstad. Dagens test blev jordgubbsgrädden.

En glad överraskning var när jag hällde ut grädden i bunken för att vispa den, det var nämnligen bitar i den. Ovispad smakade den ungefär som milkshake, dock var den lite klen i smaken. Vispningen tog ungefär lika lång tid som vanlig grädde skulle jag tro, jag brukar inte klocka gräddvispningen. Så till smaken av den vispade, fluffiga grädden - den var lite klen, lite mer smak hade inte skadat. Dock kändes den inte lika tung som vanlig grädde.



Grädden använde jag tillsammans med mixade jordgubbar och en tårtbotten som var smaksatt med vaniljvodka. Resultatet av denna smarriga blandning kommer i ett annat inlägg. Grädden gjorde sig bra tillsammans med extra jordgubbar då det lyfte smaken och gjorde den lite lättare, dessutom smakade det såklart mer jordgubbe.

Slutsats: God grädde som kunde behöva lite mer smak. Perfekt till tårtor, bakelser, pannkakor och annat gott när man känner sig lite lat, får oväntat besök eller bara är lite desperat småsugen på vad sommaren har att erbjuda. Jag kommer nog att använda den igen. Helt klart godkänd!

Julmiddag

I söndags åt jag och Joakim julmiddag. Jag tycker egentligen inte att julmat är sådär supergott, men när vi var på julmarknad så köpte vi helt underbar lax s det fick bli till att duka julbord. Julmusten var viktigast såklart och efter det laxen, sen kommer resten i en hög efter.



Missarna fick såklart också smaka. Finfin jultallrik fick de båda bestående av äggula, ost, skinka, lax, prinskorv och köttbulle. Skinkan var utan tvekan populärast och laxen kom inte långt efter. Puff är vanligtvis helt galen i ost men Morfars Brännvinsost var inte favoriten, men ner i magen kom den i alla fall.


Sirapslimpa



För typ två veckor sedan bakade jag denna härliga sirapslimpa. Dessutom tycker jag att sirap är en helt underbar uppfinning, jag kan till och med äta det direkt ur flaskan som det är, yum. Receptet har jag i alla fall hittat här, men jag skriver såklart ner det här under också utan några ändringar alls.

Sirapslimpa:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Tusen och en natt dadlar



Jag har fått lite dille på dadlar, jag och Joakim köpte hem några för att smaka. Förra gången jag smakade på dadlar var när jag gick i lågstadiet och hade gjort ett arbete om dadelpalmen, då var de söta små frukterna ingen hit. Men nu älskar jag dem, de är som sharonfrukter, naturens riktiga godis. De dadlar jag har hemma nu är från Iran och är helt gudomligt goda!

Receptet här nedan är Leilas som hon har visat upp i Leilas Jul. Egentligen ska det vara apelsinblomsvatten, men det fanns inget sådant i hela Lidköping så det fick bli rosvatten. De blev väldigt söta, Joakim älskade dem och tyckte att de var hundra gånger godare än naturella dadlar. Jag var väl inte riktigt lika såld, men goda blev de i alla fall.

Tusen och en natt dadlar:
12 st färska dadlar
100 g mandelmassa
1 tsk rosvatten
25 g rostat mandelspån
Ca 6 tsk Nutella
200 g mörk choklad

Snitta upp dadlarna och plocka ur kärnan. Riv mandelmassan och knåda ihop den med rosvattnet. Blanda försiktigt i mandelspånet. Lägg en halv tesked Nutella i varje dadel, fyll sedan med mandelmassan. Finhacka chokladen och smält 1/3 av chokladen i ett vattenbad, tag av från värmen och tillsätt resterande choklad. Doppa de fyllda dadlarna i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper.


Wienernougat



Jag verkligen älskar wienernougat och har gjort det så länge jag kan minnas. Jag kommer ihåg bröllopsparet på chokladasken när jag var liten och än har de inte ändrat design. Dåville jag bara vräka i mig allihop på en gång, men det fick man ju såklart inte. I år har jag gjort min egna wienernougat och den får jag äta precis hur mycket jag vill utav. Gör den själv, det blir billigare än att köpa en ask och dessutom får man ju lite chokladterapi i köket.

Wienernougat:

100 g flagad mandel
250 g nougat
125 g mörk choklad

Rosta mandeln i en torr stekpanna till den är gyllene.
Smält nougaten över vattenbad. Hacka under tiden chokladen fint. Tillsätt chokladen när nougaten har smält helt och rör tills även chokladen är smält. Tillsätt mandeln och blanda noga. Häll ut chokladmassan i en form med bakplåtspapper i, jag använde en som är ca 20x30. Vik över bakplåtspappret över nougaten. Ställ in i kylen och skär upp i fina bitar nästa dag.

Tisdagens middag



Okej här har vi gårdagens kvällsmat; Pollock kokt i saffranssås med pressad potatis och cocktailtomater. Jag orkade inte ugnsrosta tomaterna så det fick bli helt vanliga. Såsen blev helt sjukt god med fisken vart desto mindre aptitlig. Det var i och för sig första gången jag lagade fisk såhär, dock tror jag inte att det var tillagningssättet som var problemet utan snarare fisken. Ikväll blir det pumpasoppa, det tror jag blir godare, ute går väderskalan i olika nyanser av vitt så det kommer passa super med en härligt orange soppa :)

Veckans mat

Igår gjorde jag en veckomatlista, perfekt eftersom jag inte orkar tänka på vad vi ska äta i veckan och dessutom måste vi ju äta upp allting som vi redan har hemma. Vi var och veckohandlade igår och det gick på ca 250 kr så vi har en hel del här hemma som måste ätas upp.

Måndag
Igår fick det bli hemmagjorda hamburgare med en mumsig senapsdressing som jag nästan alltid gör när vi har hamburgare på menyn. Godast är ju såklart att grilla burgarna, men eftersom snön ligger tjock på marken så blev det stekta sådana. Brödet blev min favorit, nämnligen Friscobröden från Korvbröds Bagarn.
Dressingen är superenkel och bäst blir den om man smakar sig fram till perfektion.
Det du behöver är i alla fall:
1 dl Turkisk Yoghurt
½-1 msk Dijonsenap
1 tsk Honung
1 tsk Citronsaft
Salt
Svartpeppar

Blanda allting i en slål och smaka av, ha i mer av någonting ifall det är för klen smak.

Tisdag
Alaska pollock kokt i saffranssås med pressad potatis och ugnsrostade cocktailtomater.

Onsdag
Pumpasoppa

Torsdag
Fetaostpaj

Fredag
Kryddig kyckling med smakrikt ris och yoghurtsås

___

Vi får se ifall det blir bilder på allting. Det ska bli riktigt spännande med saffranssåsen ikväll i alla fall.

Gnocchi di patate con salsa di pomodoro



Igår rensade jag lite på min dator och la över allt möjligt på min externa hårddisk, då passade jag såklart på att kika igenom alla bilder som redan är lagrade där. I mappen för 2009 hittade jag denna mumsiga kreation som jag smaskade på den 24 september samma år, hemmagjorda potatisgnocchi med tomatsås och mozzarella. Jag kommer ihåg att det var helt galet gott, kladdigt att göra men fantastiskt gott! Måste ta och göra det snart igen. Receptet är faktiskt Paolo Robertos och visades i Primo Paolo, jag kommer dock inte ihåg om jag såg programmet eller ej. I vilket fall som helst så hittar ni receptet här. Tro mig, det är värt att göra ett försök, smaklökarna kommer att tacka dig.

Skrålli



Idag är det ett år sedan du lämnade oss.



Vi saknar dig fortfarande

Cuppiesar med pepparkaksfrosting



Igår bakade jag minicuppiesar och idag tyckte jag att de skulle få lite julkänsla. Det fick bli frosting med smak av pepparkaka. Smaken blev mild och god, smaskens till fikat. Och eftersom de är så små så får man ta två. Som vanligt så mäter jag knappt någonting så enklast är att smaka sig fram, men receptet är ungefär rätt tror jag.

Pepparkaksfrosting, räcker till ca 6 cupcakes beroende på hur mycket man vill ha på:
25 g mjukt smör
Ca 1 tsk filmjölk
1 tsk hett vatten/mjölk
Ca 1-1½ tsk pepparkakskryddor
Florsocker tills frostingen blir fast, ca 2-3 dl

Blanda kryddorna med det varma vattnet/mjölken, detta gör att smakerna utvecklas lite mer. Blanda sedan ihop med resten av ingredienserna. Känns frostingen förlös så tillsätt mer florsocker, känner den hård så tillsätt lite mer vätska.