Smoothie


När jag handlade så hittade jag detta paket i frysboxen. Så idag blev det till att smaka och det fick bli en smoothie eftersom jag inte orkar laga någon riktigt lunch när det är såhär varmt. Mums! Det blev verkligen supergott. Jag använde Yoggi Jordgubb/Smultron för det var det som fanns hemma, halva (!) paketet med bär och en skvätt mjölk för att få det en aning mer lättdrucket. Gott gotti gott gott.


Mandelbröd



Igår kände jag för att förbättra mitt senaste brödbak, jag blev nämnligen inte 100% nöjd. Så det blev till att sätta igång igen och detta brödet faller mig mer i smaken. Orginalreceptet är ur Vår Kokbok, men jag har såklart ändrat lite på det. Detta är ett väldigt enkelt bröd som går relativt snabbt att baka.

- ½ dl sesamfrön
- 1 dl linfrön
- ½ dl solrosfrön
- 1 dl mandel
- 1 ½ tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl mörk sirap
- 1 ½ dl yogurth
- 3 ½ dl filmjölk (man kan utesluta yogurthen och använda 5 dl filmjölk om man vill)

Ugn 175°. Hacka mandel. Blanda mjöl, frön och salt i en bunke. Blanda ner filmjölk, yogurth, bikarbonat och sirap i bunken. Tillsätt sedan mandeln. Rör om ordentligt så att det blir en jämn smet, men rör inte mer än nödvändigt. Smörj en avlång brödform på 1,5 l och häll degen i formen. Grädda i mitten av ugnen i 2 timmar, efter ca en timme kan det vara bra att lägga på lite aluminiumfolie så att inte skorpan bräns. Ta ut brödet ur formen när det svalnat en aning, linda in det i en bakduk och låt det ligga 8 timmar eller tills nästa dag så att brödet hinner mogna i smak och konsistens.


Syrénblomssocker




Idag passade jag på att plocka lite syrenblommor när jag och Atta var ute och gick. Jag har nämnligen varit sugen på att göra syrénsocker sedan Therésia la upp ett inlägg om det. Jag tror att det kommer passa bra i bakningen om ca en vecka eller så. Mamma kanderade syrénblommor för ett tag sen som jag fick smaka på och de vart verkligen underbart goda. Hoppas att mitt socker blir lika bra, jag har ju använt mindre socker än vad man ska då jag hoppas på att få en ganska intensiv smak.

- Ca 2 dl syrénblommor
- Ca 1 kg strösocker

Kladdkakemuffins




















I förrgår gjorde jag mumsiga stora kladdkakemuffins efter att ha hittat stora fina muffinsformar på Hemcompaniet. De passade perfekt i muffinsformen som jag fått av Mamma för typ två år sedan. Goda blev de i alla fall, sega i kanterna och härligt kladdiga i mitten.

Receptet (som kommer från Arla):
- 100 g smör
- 2 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 1 ½ dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Klicka ut smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, detta kan variera lite beroende på muffinsarnas storlek. Servera med lite vispad grädde.


Tomat- och kesobröd

Idag har jag bakat bröd, mums för hembakat bröd!

Såhär fint blev det:



Tomat- och kesobröd:

25 gram jäst
2 dl passerade tomater
1 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja
ca 1/2 dl keso
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Blanda vatten och passerade tomater, ta varmt vatten så att blandningen blir fingervarm. Rör ut jästen i tomatmixen och tillsätt salt, olja och keso. Arbeta in rågsikt och vetemjöl till en jämn deg som släpper bunken. Jäs i ca 30-40 minuter under bakduk. Baka ut och knåda på mjölat bakbord. Forma till en avlång limpa och jäs ytterligare 30 minuter under bakduk. Baka i 225 grader i 20-30 minuter. Låt det svalna utan bakduk för att få en krispig skorpa. Smaskens.