Kvartal ♥



Idag har jag och Tobbe varit tillsammans i ett helt kvartal! Ett kvartal låter ju så mycket längre än tre månader, hihi. Detta ska vi fira med myskväll efter att jag, Tobbe, Olle och Rebecka har räddat världen från dödliga epedemier i brädspelet Pandemia. Vi ägnade minst 2,5 timmar igår till att försöka lära oss, förstå och bota smittan. Låt säga att det inte gick så bra, men idag har vi nog turen på vår sida eftersom vi nu läst reglerna lite nogrannare och har förstått att det är okej att flytta runt sig själv utan att behöva ha ett visst referenskort.

Nu ska jag plocka iordning lite här och rulla chokladbollar som jag ska ta med till spelstunden. Chokladbollarna får ni se i ett annat inlägg när jag fått dem finfina och fotat dem.

Smarrig rabarberkompott



Denna härliga rabarberkompott gjorde jag för ett par dagar sedan och den var utan tvekan en höjdare! Den serveras ljummen och passar perfekt med en klick vaniljglass, vispad grädde eller vaniljkräm. Nästa gång ska jag låta en knivsudd vaniljpulver koka med för att kompotten ska få extra smak.

Rabarberkompott, 2-4 portioner:

500 g rabarber
¾ tsk riven färsk ingefära
1 ¼ dl strösocker
(ev en knivsudd vaniljpulver)

Skala rabarberna om du vill, jag gjorde det inte, och skär dem i ca två centimeter långa bitar. Lägg rabarbern i en vid kastrull och tillsätt ingefära, socker och eventuellt vaniljpulver. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter, kompotten är klar när rabarbern lätt faller isär.

Gråbullar



För någon vecka sedan ville Tobbe ha frukostbullar som påminde honom om när han var liten, de var grå och därmed får de heta Gråbullar. Så det fick bli ett samtal med hans mamma för att ta reda på vad som skulle vara i dem. Enkla som tusan var de, helt perfekta att bara slänga ihop lite snabbt när skafferiet står tomt.

Gråbullar:
25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 tsk salt
1 ägg
Hälften rågmjöl och hälften vetemjöl special

Smält smöret och blanda med vattnet, värm till 37°. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med degvätskan. Knäck i ägget och häll i saltet. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl tills det blir en kladdig deg, den ska inte vara mjuk och len. Jäs under duk i minst en timme, gärna två. Baka sedan ut degen till små bollar, låt dem jäsa under duk i ca 30-60 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 200° tills de fått lite färg och låter ihåliga när du knackar på dem, det tar ungefär 10-12 minuter. Godast är de varma med smör och ost på.

Mormor Magdas glasspremiär

Igår var jag och Tobbe som tidigare nämnt på glasspremiär. Jag hade självklart med mig kameran, men som vanligt togs det långt ifrån tillräckligt med bilder för att allt sött och fint ska finnas med. Men här kommer i alla fall en del bilder.

När vi anlände till den finfina glassfabriken bjöds det på smakprov. Nedan ser ni Ljuvliga Jordgubbar som är en sorbet och Vanilj med Svarta Prickar som är en härlig vaniljglass. På bild nummer två syns smakerna Mjölkchoklad och Vita Gubbar.

Den sistnämnda tyckte jag om, den var len och mjuk i smaken men ändå mäktig så en burk av den skulle räcka ett tag, dock fick den inte följa med hem då Tobbe inte riktigt föll för den. Inte heller Mjölkchoklad fick följa med hem då vi redan korat den excellenta vinnaren bland smakerna, nämligen Ljuvliga Jordgubbar. Den var precis som namner förtäljer - ljuvlig! Precis som härliga jordgubbar när de är som bäst. Jag gillade Vanilj med Svarta Prickar också, den smakade riktigt lyxig vaniljglass!


Här nedan syns Angela, som är hjärnan och hjärtat bakom allt detta underbara, när hon klipper bandet och därmed invigde glassfabriken. Det var massor med folk på besök och det var nätt och jämt att vi alla fick plats.

Strössel fanns det nästan överallt, både som dekoration och till för de som ville köpa med sig hem. Dagen till ära så serverades det sex olika glassorter som alla fick köpa med sig hem om så önskades. Dessa var Mjölkchoklad, Kakdeg, Smuliga Rabarber, Vita Gubbar, Ljuvliga Jordgubbar och Vanilj med Svarta Prickar. Dessutom fanns den en frysbox med lite udda smaker som var lite extra grädde på moset, bland annat Rabarber och Jordgubbssorbet som fick följa med oss hem. Dessutom hade alla matchande superfina småblommiga, rosa klänningar på sig och fina förkläden. Karlarna slapp dock klänningarna, men Angela och alla de andra tjejerna som hjälpte till matchade varandra prefekt.


Små färgbomber fanns det lite här och var.


Såhär glad var jag över all glass:


Då det var premiär så fanns det också ett premiärerbjudande, fyra burkar glass för 160 kr. Jag och Tobbe köpte med oss tre (!) burkar Ljuvliga Jordgubbar, den var så underbart god, och en burk Rabarber och Jorsgubbssorbet. Frysen innehåller nu alldeles för mycket glass för att det ska vara hälsosamt, men det är sånt som man kan stå ut med.

Mormor Magdas Därproducerade Glass får högsta betyg från mig och jag ser fram emot vad Angela ska hitta på för smarriga smaker i framtiden.


Premiärdag



Idag ska jag och Tobbe på premiär, det är nämnligen så att Mormor Magdas Glassfabrik öppnar i Taberg idag. Det ska bli så spännande att få smaka och kika runt! Jag har längtat efter detta i en halv evighet och nu är äntligen dagen här. Ute regnar och blåser det, men inte stoppar det oss inte. Jag ska försöka fota en massa så att ni får se alla härliga glassar senare :)

Tacopaj



Igår fick det bli tacopaj till middag och det var smarrigt som bara den. Receptet, som finns på arla.se, följde jag inte riktigt till punkt och pricka. Jag hade lite mindre vanlig creme fraiche i pajen än vad som står, den blir så himlans kladdig med 2 dl. Nästa gång ska jag blanda köttfärsen med creme fraichen och sen ha lite mer jalapeños i, det är ju mumsigt med hetta :) Receptet hittar ni här och det passar utmärkt tillsammans med en film på en vanlig onsdagskväll.

Härliga frukostbullar



För att få kalla en fralla för just fralla så tycker jag att den ska vara riktigt frasig och luftig, sådär som de är på bagerier. De smarrigaste frallorna jag kan minnas är de som finns/fanns på Sockerbagaren i Skummerslövsstrand, där jag växte upp, favoriterna var ostfrallor och källarfranska. Men här kommer i alla fall ett recept på frukostbullar som jag gjorde i förra veckan, långt ifrån lika underbara som frallorna jag åt när jag var liten men fortfarande underbart goda.

Frukostbullar:

50 g jäst
50 g smör
5 dl lättmjölk
1 msk strösocker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk, socker och salt. Låt blandningen bli 37° (fingervarm) och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg, antingen för hand eller i maskin. Jäs under bakduk i ca en timme. Ta upp degen på mjölar bakbord och forma till små bullar. Lägg bullarna på en plåt och jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter på 250°.

Överraskning



Idag på lunchen kom Tobbe hem och överraskade mig med superfina blommor.
 


Fast behöver jag egentligen säga mer än att jag har världens underbaraste pojkvän?