Fruktfavoriter



Idag är det måndag igen och det innebär sista tillfället för "starta-eget-kursen" som jag har gått i sex veckor nu. Kvällen bjuder på ett företagsspel och det ska bli riktigt skoj.

Ute finns det knappt ett enda löv kvar på träden och det känns riktigt rått ute, vilket är en perfekt anledning att stanna inne och göra lite nytta. Mellan allt nyttogöra och jobbsökande så smaskar jag på clementiner, de börjar bli riktigt smarriga nu och jag har en stor skål på soffbordet som är fyllt med frukt. I bakgrunden skymtar två bamsestora sharonfrukter som jag inhandlade för ett par dagar sedan. Sharon och clementiner måste vara mina fruktfavoriter just nu. Vilka är era?

Sockerkakstårta med jordgubbar och grädde



När min fina karl fyllde år i somras fick jag baka tårta till honom. Det skulle inte vara vilket tårta som helst heller utan jag fick stränga regler om att det skulle vara en sockerkaks/jordgubbs/grädd-tårta, varken mer eller mindre. Trist att inte få göra vilken tårta som helst, men ändå ganska skönt med direktiv. Nörjd som tusan blev han i alla fall med denna och den slank ner utan problem.

Sockerkakstårta med jordgubbar och grädde:

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa en rund springform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt den svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner smör, vatten och mjölblandning i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30-40 minuter på nedesta falsen i ugnen. Låt kakan stå ett par minuter efter gräddningen innan du tar bort formen, låt den sedan svalna helt.
Dela sockerkaksbotten i två delar och ha på massor med mosade jordgubbar. Lägg sedan på den andra bottnen och dekorera med vispad grädde och jordgubbar.

Lite grovare formbröd



Jag gillar att ha lite bröd i frysen så att skafferiet aldrig behöver stå tomt. Jag är periodare när det kommer till brödbak, ibland köper jag bröd och ibland bakar jag själv. Detta brödet bakade jag just för att jag inte alls är sugen på köpebröd. Receptet är detta, men jag har ändrat lite på det och haft i lite havregryn (ca 1 dl) och hälften rågmjöl hälften vetemjöl. Testa orginalreceptet, det är helt galet bra!

Mangosmörkräm



Denna härliga smörkräm var det som jag toppade de små minimuffinsarna med som jag visade i förra inlägget, inte nog med det så fyllde jag även ett gäng macarons med den inför helgen. Det har varit fullt hus här eftersom vi haft inflyttningsfest. Det kommer fina vänner hit från Helsingborg i söder till Gävle i norr, det var tio stycken närmre bestämt som sov här. Macaronsen gick åt som smör i solsken, mycket omtyckta måste jag säga.

Mangosmörkräm:

200 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
1½ dl florsocker (smaka av tillsätt ev. mer om det behövs)
3 äggulor
Mangoessence efter tycke och smak

Vispa samman ingredienserna till en jämn smet, vispa massor så att den kommer ihop fint. Ställ eventuellt i kylskåpet så att den stelnar lite ifall den är allt för lös.

Små små minimuffins



Här är de små små minimuffinsen jag och Malin bakade igår. Himlans små och söta blev de, inte mycket större än en pralin. Idag blev de tillfixade med mangosmörkräm på toppen och jag fick chans att testa min nya tyll. Själva kakan är helt enkelt ett halverat recept av detta som jag sedan färgat med röd pastafärg.

Hoppas att ni får en riktigt härlig fredagkväll, för det planerar jag att ha tillsammans med alla mysiga männsikor som kommit hit. Imorgon är det fullt hus och kvällen bjuder på inflyttningsfest, det kommer bli riktigt superduper!

Glass i stora lass



Jag måste bara påminna om Angela och hennes underbara glassfabrik i Taberg utanför Jönköping. Glassarna är gudomliga och jag längtar så mycket tills jag ska dit igen för att köpa hem lite läckerheter. Här ovan ser ni Ljuvliga Jordgubbar som är den bästa jordgubbssorbet som jag någonsin ätit!

Idag har jag och fina Malin bakat små små minicupcakes som jag ska bjuda mina kära vänner på. Inte nog med det så har vi skållat, skalat och silat mandlar som ska bli till macarons. Det är nämligen så att Sara och Michelle (och en hel drös med andra trevliga människor) kommer hit imorgon och självklart ska de få smaska på lite macarons.

Apelsinsmörkräm



Här är receptet på den härliga smörkrämen som jag hade i apelsin- och nejlikemacaronsen i lördags. Den malda nejlikan hade jag alltiså inte i krämen utan strösslade den ovanpå innan jag la ihop kakorna. Självklart går det bra att ha i malda nejlikor i krämen om så önskas. Jag förstår inte varför krämen ser så grynig ut på bilden, för det var den verkligen inte, låt er inte luras helt enkelt!

Apelsinsmörkräm:

100 g mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
¾ dl florsocker (smaka av tillsätt ev. mer om det behövs)
1½ äggulor
Finrivet skal av en apelsin och saften av en halv
(Ev. ca ½-1 tsk malda nejlikor)

Vispa samman ingredienserna till en jämn smet, vispa massor så att den kommer ihop fint. Ifall den skär sig allt för mycket så ha i lite mer florsocker. Ställ eventuellt i kylskåpet så att den stelnar lite.


Apelsin- och nejlikemacarons



Dessa godingarna tog jag med som efterrätt igår. Vi snackade ihop oss med grannarna och tyckte att det passade utmärkt att ha en tackokväll med massa härligt prat. Tanken var att vi skulle spela sällskapsspel också, men så blev det inte utan vi satt och tjattrade på till klockan halv ett istället. Riktigt trevligt hade vi i alla fall. Grannen där uppe hade bakat en gudomlig vit kladdkaka med hallon som alla gjorde "åååhh" och "aahh" ljud över. Jag bjöd, som tidigare nämnt, på dessa smarriga macarons som var fyllda med en apelsinsmörkräm som jag sedan hade kryddat med lite malda nejlikor ovanpå. Jag testade på denna lite juliga smak inför ett "jobb" jag ska göra i början av november, spännande som bara den!

Smörkrämsrecept

Idag fortsätter experimentet med smörkrämen, det finns dock en liten risk att det blir en chokladganache också. För att göra det hela ytterligare lite roligare så ska jag nog testa på en ny smörkräm också med äggulor eftersom jag har några kvar från macaronbaket.

Smörkräm:

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

När det kommer till smaksättning går det att vara hur kreativ som helst.

Vanilj: 1 tsk vaniljessens
Valfri annan smak: 1 tsk valfri essens
Citrus: 2 tsk finrivet citron- apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. "samma" vatten som i grundreceptet)
Mandel: 1 tsk mandelessans och 2 tsk finhackade, rostade mandlar
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör: 3 tsk valfrik likör

 

 


Försökskaniner



Idag har jag bakat ytterligare lite fler macarons enligt det perfekta receptet som ni hittar här eller här. De kommer att bli försökskaniner till olika fyllningar. Dock stötte jag på ett misslyckande eftersom jag försökte mig på att göra minismå macarons och normalstora på samma plåt. De små blev hårda små maränger, inte alls skoj!

Här ovan är i alla fall en lyckad macaron fylld med hemkokad hallonsylt, det var riktigt mumsigt! Jag testade också att göra en violsmörkräm, men den smakade inte alls viol även fast jag hade i 4 gånger så mycket essence än vad receptet sa. Slutsatsen av det var helt henkelt att jag får ta och köpa en bättre essence med mer violsmak, typiskt eftersom jag var så sugen på violmacarons!

Jag återkommer med mer info om försöken till perfekta fyllningar imorgon. Ha en riktigt mysig kväll nu!

Centerfluff



Här mina vänner är någonting helt underbart, nämligen centerfluff. Fluff är någonting helt underbart som jag snappat upp från ingen mindre än Cupcakesfluffan (det hörs väl ändå att hon är fluffproffs?). Fluff kommer ni att se mer av här i bloggen just eftersom det är så fenomenalt!

Centerfluff:

180 g centerchoklad
3 dl vispgrädde

Försök dela centern i halvor, det går snabbare att smälta då men är inget krav. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka, det är mycket viktigt att den inte kokar. Häll i chokladen och smält på svag värme. Koka inte, det är fortfarande mycket viktigt. Ställ centergrädden i kylen och låt den stå där i minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa sedan upp centergrädden till härligt fluff med elvisp. Blir den för tjock så kan man hälla i lite mer grädde.

Gröna godingar



Jag älskar brysselkål! De små gröna bollarna gör mig lycklig och jag skulle kunna äta dem varje dag! Jag köper fryst brysselkål, det är så mycket smidigare än färsk även om det också är smarrigt. Idag har jag mumsat i mig en skål helt själv, yum! För att få dem superba har jag i en klick smör, en skvätt citronsaft och lite salt när jag har hällt av dem. Det behövs verkligen inget mer.

Jag måste säga tack, tack och åter igen tack för alla era fina kommentarer. Jag blir så glad av era fina ord, ni är guldklimpar!

Coleslaw



Igår åt vi hamburgare till middag och då behövs ju något smarrigt tillbehör. Vitkål, morötter och äpplen är ju billiga och alldeles underbara nu på hösten så det passade utmärkt att svänga ihop en coleslaw lite snabbt. Just coleslaw är ju så fantastiskt enkelt att göra och sedan står den sig utan problem ett par dagar i kylen.

Coleslaw:

Ett kvarts litet vitkålshuvud
En morot
Ett äpple
½ dl majonäs
½ dl turkisk yoghurt
ca 1 tsk vitvinsvinäger
Salt
Peppar

Riv vitkål, morot och äpple på rivjärn eller i matberedare. Blanda ihop råkosten med majonäs, turkisk yoghurt och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Vaniljpulver



Vaniljpulver är super i allt ifrån cupcakes till pannkakor och sylt. Den hittar ni vid alla andra bakprylar i affären och är värd varenda krona!

Nu ska vi iväg till buggkursen, tänk att det är näst sista gången idag. Riktiga buggproffs är vad vi blir :)

Röd vinbärssaft



Hösten är verkligen här och vintern smyger sig försiktigt på den också. Hos er högst uppe i norr har snön redan kommit, men den dröjer nog ett bra tag innan den kommer ner hit till det småländska höglandet. Idag ska vi rensa ut i vårt förråd, kanske inte det mest spännande att göra en lördag, men det måste ju göras. Mitt i allt stök kommer det passa bra med en paus, då kommer jag dricka lite röd vinbärssaft och tänka på sommaren. Har du lite bär liggandes i frysen så passar det utmärkt att koka saft och så att du kan drömma dig tillbaka du med. Det går bra att blanda olika bär och frukter för spännande smakkombinationer.

Röd vinbärssaft, ca 1 liter:

2 liter (ca 1 kg) mogna bär
4-5 dl vatten
5-5½ dl vatten per liter avrunnen saft
1 krm nartriumbensoat per liter avrunnen saft

Rensa och skölj bären, de behöver inte repas och inte heller tinas ifall de är frysta. Mät eller väg bären så att du kan räkna ut vattenmängden. Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg sedan i bären. Koka tills de gett ifrån sig all saft, det tar ca 10 minuter. Tryck bären mot kanten lite då och då så att de krossas och ger ifrån sig all härlig smak. Häll bärmassan i en silduk och låt den stå och självrinna i 20-30 minuter, tryck inte ut saften för då blir den lätt grumlig.

Mät sedan upp den avrunna saften och häll den i en ren gryta, koka upp saften och tillstätt sockret. Skumma noga. Tillsätt natriumbensoatet genom att röra ut den i lite saft först. Häll upp på rena flaskor ända upp till kanten och förslut genast.

Världens underbaraste macarons



Jag är uppriktigt sagt tveksam på om det finns några underbarare macarons än dessa!(?) Igår var lyckan total när jag pillade bort en av de små kakorna från ugnsduken för att sedan ta en tugga. Den var fin, krämig, frasig, lätt, lagom söt, underbar och helt enkelt perfekt! De macarons jag bakat innan borde inte få kallas för macarons, visst de är söta och goda men de är mer look-a-like-macarons. Dessa var himmelska! Jag kan sitta här och prisa dessa underbara skapelser hela dagen. När jag hade fyllt dem trodde jag att jag skulle tuppa av, de blev som en dröm! En himmelsk, ljusgrön pärondröm. Japp, jag fyllde dem med päronsmörkräm.

Tobbe fick i alla fall med sig en ask till jobbet som han ska bjuda på nu i eftermiddag, jag har en aning om att de kommer gå åt som smör i solsken. Eftersom de inte är så många på hans jobb så blev det en liten ask kvar här hemma och den kommer nog att bli tom illa kvickt.


Macarons, många små eller färre större:

120 g äggvitor, uppdelat i två skålar 60 g vardera, rumstempererade
35 g strösocker

150 g fint malen mandel
150 g florsocker

150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

· Sikta mandeln tillsammans med florsockret så att det inte finns några klumpar eller stora mandelbitar.
Nu blir det två saker samtidigt:
1. Vispa 60 g äggvita till ett skum med elvisp eller assistent, tillstätt strösockret och fortsätt vispa.
2. Koka upp vatten och socker till en sockerlag, rör inte i kastrullen för då blir det sockerkristaller. Sockerlagen är klar när den är 112-118°, använd termometer!
· Häll ner sockerlagen i äggviteskummet/marängen i en stråle. Vispa hela tiden! Fortsätt sedan att vispa tills marängen har svalnat. Det tar en stund, känn på bunken så vet du när den är redo.
· Blanda de ovispade 60 g äggvitan med mandeln och florsockret. Det ska bli geggigt som bara den. Det är i denna geggan du tillstätter färg om du vill, ta lite extra färg eftersom marängsmeten är vit.
· Blanda nu ihop marängen med mandelgeggan. Nu gäller det att röra lagom mycket, är du osäker på hur mycket som är lagom så testa klicka ut lite smet på en tallrik, ifall det blir en topp på den så ska du röra lite till, smälter smeten tillsammans så är det finfint.
· Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut fina runda plättar på en plåt med bakplåtspapper/ugnsduk.
· Låt macaronsen vila i ca 30 minuter innan du gräddar dem på 155-160° i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter beroende på storlek.
· Lossa försiktigt macaronsen från plåten och låt svalna innan du fyller dem med någonting underbart.



Så jädrans stolt är jag!
Receptkälla

På G i köket



Just nu ligger dessa raringar och vilar ute i köket. Jag testar för första gången Tartlettes/Sockertussens/Hello Sugars recept på macarons, det där med sockerlag ni vet. Det var monständigt vill jag lova, speciellt eftersom jag var töntigt noga med allting och hade nya skålar till precis allt. Kladdigt var det också, fast det är ju nästan allt bakande. Nu återstår det bara att se ifall de blir bra, jag är verkligen superspänd! Och nej, jag har inte spritsat ut dem direkt på plåten. Jag testar även min nya fina ugnsduk i teflon och jag hoppas stenhårt på att den ska göra underverk. Fortsättning följer..

Min första konditorimacaron



Jag vet att det är kanelbullens dag idag och att jag egentligen borde baka eftersom det är det bästa som finns, men jag har verkligen ingen inspiration alls. Istället får jag helt enkelt påpeka att jag åt kanelbullar igår, även om de inte var nybakade.

För att inte vara helt passiv här på bloggen så bjuder jag istället på en bild på en macaron som jag åt i förra veckan. Det var min första färdigköpta macaron, med smak av päron, inköpt på Princess konditori här i Nässjö. Själva macaronen var god med frasig och krispig yta och ett mjukt och smarrigt inre. Dock var fyllningen obefintlig! Mindre fyllning i en macaron får man nog leta efter, det var en liten utsmetad kladd. Jag tar mer tandkräm på tandborsten än vad det var kräm i den, galet lite var det vilket var en besvikelse. Fast receptet på själva kakan är jag nyfiken på, undrar om jag kan få tag i det på något sätt.

Kärleksbullar



Just nu sitter jag och mumsar på kanelbullar och sväljer ner dem med lite kaffe medans jobbsökandet fortsätter. Kanelbullarna är de som jag och Tobbe bakade på vår allra första dejt. Riktiga kärleksbullar är de med andra ord (även om vi inte visste då att vi skulle bli totalkära i varann)!