Iväg till Ljungby



Idag ska jag åka till Ljungby och hälsa på min kära Farmor. Vi ska plocka svamp och mysa runt i skogen. Det är ju så mycket roligare att plocka svamp när man är två.

Just nu sitter jag och pratar med underbara Michelle, men jag måste verkligen göra mig iordning och komma iväg.

Torkade äpplen



Eftersom jag inte har någon egen trädgård att odla äpplen och andra härligheter i så får jag minsann leta på andra ställen. Runtom utanför grannhusen (oroa er inte, det är hyreshus och inte villor) växer det finfina äppelträd och ett och annat plommonträd. Det verkar inte vara någon som vill ta beslag på frukterna så då gör jag det. För ett par dagar sedan plockade jag dessa öpplena som jag skivade och hängde upp på en bomullstråd för att torka. De kommer bli super att ha i bröd, bakverk, på soppan eller till frukosten i höst och vinter. jag har verkligen fått upp ögonen för torkade äpplen nu så jag ska minsann ut och plocka fler.

Torkade äpplen:

Äpplen
Urkärnare
Kniv eller mandolin
Lättsaltat vatten
Bomullstråg eller pinne

Kärna ur äpplena och skiva dem i 2-3 millimeter tunna skivor. Lägg skivorna i lättsaltat vatten en stund så mörknar de inte lika mycket, de tar inte smak av vattnet. Häng sedan upp äpplena i ett fönster eller någon annanstans där luften cirkulerar, antingen på en tråd eller på en pinne. Vänta 2-3 dagar så har du finfina torkade äppleskivor.

Scones som blåser Prins Charles av stolen



Dessa smarriga scones bakade jag imorse så att jag och Tobbe kunde lyxa lite sådär på lördagsmorgonen. Scones är ju perfekt att göra ifall suget efter nybakat bröd en morgon kryper sig på. De kräver ju ingen jäsning och det är bara att vispa ihop lite snabbt. Receptet har jag tagit ut Leilas A piece of cake och hon tycker minsann att Prins Charles skulle trilla av stolen ifall han fick smaka dem, jag kan inte mer än hålla med för de var verkligen försvinnande goda!

Engelska scones, ca 6-10 st:

7½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 250° det första du gör. Blanda samman vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk, tillsätt detta i bunken och blanda ihop till en deg. Platta ut degen till en 3 cm tjock platta och stansa ut ringar eller skär i bitar. Här valde jag att kavla ut degen tunnare, kanske ca 1 cm tjock. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg och strö över med någonting spännande så som sesamfrön, råsocker, mandelspån, solroskärnor, mjöl eller det du tycker är smarrigt. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.


Polkagrisar



På vägen upp till Forsbacka i fredags så stannade vi till på polkagrisfabriken utanför Gränna och köpte med oss lite sura och salta karameller. Vi bestämde redan då att vi skulle svänga in dit igen på hemvägen för att plocka på oss lite mer godsaker. Jag har aldrig köpt polkagrisar från Gränna innan (vad jag vet) så jag var helt lyrisk.

Överst syns Mojitopolkagrisstav, den var inte alls så underbar som jag hade hoppats på. Lite skum smak men absolut inte äcklig. Det kommer dock ta ett tag innan den blir uppäten. Under den syns en extra seg polkastav, den har jag inte smakat på än, men jag antar att den är precis lika god som vanliga polkagrisar och lite därtill eftersom den ska vara extra seg.

Ikväll ska vi äta gnocci till middag, det ska bli mumsigt. Det blir andra gången jag gör gnocci och jag hoppas att det blir lika gott denna gången som förra.

Vit chokladfrosting



Dessa sötnosarna bjöd jag på när Mamma, Pappa och Lillebror var här förra helgen. Det är glasscupcakes med vit chokladfrosting, yum yum. Den lilla blomman och hjärtat har jag gjort själv av kristyr, blommorna blev verkligen bättre än vad jag hade hoppats på. Jag upptäckte ganska sent att jag tagit slut på allt florsocker så jag fick hitta på någonting utan det till frostingen. Denna blev smarrig som bara den och passar super till cuppiesar såväl som macarons.

Vit chokladfrosting:

100 g vit choklad
100-150 g färskost

Smält den vita chokladen över vattenbad. Låt den svalna och blanda sedan med färskosten, större mängd färskost för en mindre söt frosting.

Tissititan



Idag fick lilla Natita komma till katthimlen. Jag hoppas minsann att hon inte fräser allt för mycket på min lilla Skrålla nu. På ett sätt hade det varit bra om det helt enkelt fanns en gemensam djurhimmel för då får hon busa runt med älskade Ramses igen. Fast det är nog inte en så bra idé eftersom Skrållan försökte äta upp Bulten när han också fanns. Det vore nog bäst för husfriden om det är separata. Fast jag vill ju kunna gosa med dem igen en dag.. Nej, det får minsann vara en gemensam himmel för oss allihop där ingen fräser eller försöker äta upp varann.


Macaronfundering



Dessa fina små bollar blev inte alls lika bra som de ser ut. Under den floursockersöka ytan döljer det sig inget annat än luft. Det är inte alls skoj när de blir sådär, men förhoppningsvis så är de lite snällare mot mig när jag försöker mig på en sats till imorgon efter jobbet. Så illa som macaronsen blivit de senaste två gångerna har de aldrig blivit, usch, det är säker så bara för att jag har försökt mig på nya recept.

På ett sätt vill jag bara göra som jag alltid gjort innan, men jag är så sugen på att testa tänja på gränserna lite. Dels så vill jag testa på att göra macarons med sockerlag och dels så vill jag smaksätta själva macaronsen med spännande smaker. Frågan är bara hur glada de små mandelkakorna blir på mig när jag börjar experimentera med dem. Jag får helt enkelt se hur det blir imorgon.

Mandelmjöl



När macaronbakningssuget smyger sig på så kan det vara skönt att ha en burk mandelmjöl redo. Dessutom kan det vara lite knepigt att hitta mandelmjöl i butik, men det behöver inte stoppa ett bak. Det är superenkelt att göra mjölet själv och kräver bara lite tålamod i form av väntan.

Mandelmjöl:

Skålla och skala mandlarna. Lägg dem sedan för att torka, gärna över natten. Mixa dem sedan i matberedare eller mal med mandelkvarn, låt mjölet torka i ca ett dygn på en plåt. Det går bra att upprepa mixningen ifall du inte är riktigt säker på att allt blivit mixat. Sila mandelmjölet innan du häller upp det i en burk så att stora bitar inte kommer med.

Idag är ingen vanlig dag..



..nej, för det är min födelsedag! Grattis till mig!

Jag blev väckt klockan halv 6 imorse av min älskade Tobbe som hade ett bamsepaket till mig och i det bamsepaketet fanns denna fina rosa trevåningsdröm. Världens finaste kort hade han valt ut också. 

Dagen har jag ägnat åt att titta på Masterchef Australia-finalen som jag missade i fredags, ligga på soffan och mysa med missarna, pratat med Mamma och Pappa, tackat för gratulationer och gjort ett tappert försök till att skapa macarons/biskvier av ett recept jag aldrig testat innan. Det blev inte alls bra, de blev ihåliga och inte alls så som de blir av det vanliga receptet som jag brukar använda.

Vad kvällen har att erbjuda återstår att se.