Chokladmousse

 
Chokladmousse funkar alltid, det går liksom inte fel med en len och fluffig mousse kombinerat med några bär. Denna mousse är nog den enklaste av dem alla, nästan så simpel att en moussefantast skulle skaka på huvudet. Denna portion mumsade jag i mig idag tillsammans med en kopp kaffe när jag satt i solen på balkongen och läste ut en bok. Förövrigt måste jag säga att lingon och choklad är en helt fantastisk kombination. Jag är inte ett dugg förtjust i lingonsylt och skulle aldrig få för mig att äta det tillsammans med mat (läs köttbullar och dylikt), men som sötsak med choklad är det grymt.
 
Chokladmousse, 2-4 portioner:
1 ½ dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
20 g mörk choklad
 
Hacka chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen, rör tills den smält. Häll över i en bunke och ställ in i kylen i minst 3 timmar eller över natten. Vispa upp med elvisp, här går det att tillsätta lite riven choklad i smeten ifall du vill ha lite synliga chokladflakes i moussen. Servera med lite lingon.

En ny familjemedlem, Rågis



Här har ni vår nya familjemedlem som jag ska vårda ömt. Det är en rågsurdeg och vi kan kalla den för Rågis. Rågis ska minsann få förse oss med härliga surdegsbröd i resten av våra liv, förhoppningsvis. Jag ska göra allt jag kan för att hålla Rågis vid liv, just nu chillar han i kylen i väntan på att vi ska äta upp allt bröd i frysen. Tidigare har mina surdegar bara kolat (Exempelvis Theodor som valde att jäsa till alkohol), men Rågis är en riktig kämpe som verkar gilla mig. Så sätt nu igång er egna surdeg och vårda den ömt de första dagarna så ska ni nog se att ni kan få en lika snäll surdeg som jag fått. Jag planerar nog att frysa in lite av Rågis ifall någonting skulle gå snett, då får han hänga brevid Herman (den söta surdegen) ett tag.

Rågsurdeg, jag gjorde bara en halv sats receptet nedan är en hel sats:

Dag 1-3
3 dl vatten, 45°
200 g fint rågmjöl
1 msk ekologisk honung

Dag 3-4
2 dl vatten, 45°
200 g fint rågmjöl

Dag 1-3: Blanda samman ingredienserna till en trögflytande smet. Förvara i en riktigt ren bunke eller burk med plastfolie över, fyll inte mer än till hälften. Låt stå i rumstemperatur i 2-3 dagar. Det är dessa dagar som det finns risk för mögelangrepp, det kan förhindras genom att röra eller skaka lite lätt på bruken.

Dag 3-4: Rör om i surdegen 1-2 gånger om dagen. När den börjar bubbla, är lätt sylig och doftar friskt är det dags för nästa steg. Här kan den kanske se lite skum ut och lukta lite underligt, men kör på ändå. Tillsätt vatten och rågmjöl i surdegen och rör om. Låt surdegen stå i rumstemperatur i ett dygn sedan ska den vara klar att användas. Detta kan ta lite längre så låt den bara stå lite mer i så fall, lita på din magkänsla.
 
Förvara surdegen i kylen och mata den en gång i veckan med ½ dl vatten och 1-2 msk rågmjöl.


Pavlova med grädde, rabarberkompott och hallon



Varför krångla till det en massa när pavlova är så underbart gott? Förutom att smaken är himmelsk så är de små ballerinamarängerna enkla att göra och kan imponera på vem som helst. Bottnarna har jag gjort enligt detta recept som är smidigt att arbeta med och håller formen bra. För att de inte ska bli mörka i färgen så sätter jag en träslev vid ugnsluckan så att den inte är helt stängd, det blir bra luftcirkulation och marängerna blir nästan helt vita. Att ha rabarberkompott till var en riktig höjdare, riktigt sommarfriskt blev det.

Rabarberkompott, till ca 2-4 minipavlovas:

250 g rabarber
Ca ½ dl strösocker
En knivsudd vaniljpulver

Skär rabarberna i bitar och blanda samman med socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter, kompotten är klar när rabarberbitarna faller isär.

Babyblommor


Här har vi min fina klänning som jag döpt till Babyblommor av den enkla anledningen att tyget är ett gammalt påslakan som med största sannorlikhet har legat i en bebissäng. Klänningen är helfodrad och har lagda veck. Jag har struttat runt en heldag i Stockholm med den och idag kände jag för att vara lite extra fin.

Planerna för dagen är att baka lite, jag har nämligen lite abstinens eftersom jag legat lågt ett tag. I all bakning ska jag försöka sy klart en klänning till, den blir förhoppningsvis riktigt snajjsig.