Äpple- och mandarincupcakes



Min kusin, Anna, tyckte att det såg ut som att jag stoppat två falukorvskivor på toppen på denna cupcaken. Det har jag såklart inte, det är ju torkade äppleskivor, Anna var nog ganska trött när hon fick syn på min instragrambild. Falukorv eller inte så kan jag tala om att denna lilla sötsak blev helt gudomlig!

Äpple- och mandarincupcakes, 9-12 st:

38 g rumstempererat smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
¼ tsk vaniljsocker
½ dl mandarinsaft
½ dl mjölk
1 ägg
1 litet rivet äpple

Sätt ugnen på 200°. Lägg smör, socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa på låg hastighet med elvisp tills blandningen blivit smulig. Blanda ihop mandarinsaft, mjölk och ägg i en skål. Tillsätt ¾ av äggblandningen till smör- och mjölsmulet, pressa ur det rivna äpplet lite så att det inte är för blött och tillsätt även detta. Vispa ihop på låg hastighet och tillsätt sedan resten av äggblandningen. Fyll muffinsformar till två tredjedelar och grädda i ca 15-20 minuter.

Frosting:

50 g smör
Rivet skal från en mandarin
1 litet finrivet äpple
2 tsk turkisk yoghurt
3-4 dl florsocker

Pressa ur det finrivna äpplet så att det inte är så vått. Rör ihop smör, mandarinskal, äpple och turkisk yoghurt i en skål. Tillsätt florsocker i omgångar, det kan behövas mer eller minde florsocker beroende på hur mycket vätska som äpplet innehöll.


Den med färgglada blommor

 
Denna har ni minsann inte sett än. Den blev färdigsydd i våras någongång och har blivit använd både på barndop och cafébesök. Välbeprövad modell som sitter bra.
 
Just nu suktar jag efter att beställa tyg till en infinityklänning, men jag drar mig lite för det eftersom ekonomin inte riktigt tillåter helgalna tygköp. Dessutom håller jag på att renovera ett gammalt skåp från 40-talet som jag köpt på loppis för 100 kronor. Skåpet kommer bli helt galet häftigt när det är klart, hoppas jag i alla fall. Det kommer nog upp en bild eller två när det är klart.

Ytterligare en päronpaj

 
Eftersom pajen i förra inlägget var en riktigt höjdare så bestämde jag mig för att göra samma till tepartyt som jag hade tillsammans med alla jobbtjejerna. Detta blev resultatet. Jag skulle nog ha skalat päronen, men jag bakade på tid. Från det att jag satte igång med bakningen hade jag en timme på mig att avsluta, så går det när man är seg dagen innan. Jag han göra två pajer (denna och en variant utan mandel), små fina cupcakes och en smarrig frosting. Minst sagt powerbakning med andra ord. Cupcakesen får ni se en annan dag när jag har skrivit ner receptet, jag kan lova er att det är ett riktigt höjdarrecept.
 
Ha nu en fortsatt härlig helg!

Yummie yummie päronpaj

 
Jag må ha lagt vantarna på receptet till världens smarrigaste päronpaj, det ni! Krispig botten och ljuvlig fyllning, nästan för bra för att vara sant. Jag är vanligtvis en riktig hejare på att göra svampiga och mosiga pajbottnar, men jag har minsann lärt mig. Gör små portionspajer och hoppa jämfota av lycka när du pular i dig ett gäng tillsammans med en klick vaniljglass på toppen.
 
Yummie yummie päronpaj, en stor eller ca 8 små:
 
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2msk strösocker
1 ägg
 
Skär smöret i kuber och lägg i en bunke tillsammans med mjöl och socker. Finfördela smöret med fingertopparna (eller i en matberedare) i mjölblandningen. Blanda ner ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Går den inte riktigt ihop så tillsätt lite vatten. Låt pajdegen vilja i kylskåp i minst 30 min. Sätt ugnen på 175°, kavla sedan ut degen på mjölat bakbord och klä en stor pajform eller flera små. Nagga bottnen (klä eventuellt in i ugnsfolie och häll på torkade ärtor eller liknande) och förgrädda dem i ca 10 minuter. 
 
Fyllning
50 g mald sötmandel
50 g smör, rumstempererat
¾ dl strösocker
1 ägg
2-3 päron
 
Rör ihop mandel, smör, socker och ägg till en smidig kräm. Skala och skiva päronen tunt. Lägg päronskivorna i pajskalen och täck sedan med mandelkräm. Dekorera med mandelspån och grädda sedan mitt i ugnen på 175° i ca 20-25 minuter (något längre för en stor paj skulle jag tro, gå lite på känsla).