Vaniljrulltårta med hallongrädde

 
Rulltårtor är roliga att baka, det är en liten lyxig tårta fast i enklare skrud. Jag har precis upptäckt dekoreringsmetoden så att det inte finns några gränser för mönster eller annat skoj.
 
Detta receptet ger en riktigt fluffig och härlig kaka.
 
Vaniljrulltårta med hallongrädde:
 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk kallt vatten
 
ca 2 dl vispgrädde
ca 250 g hallon
 
Sätt ugnen på 250° och lägg bakplåtspapper på en plåt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och tillsätt till äggvispet, vänd ihop allt till en slät smet.Bred ut smeten på plåten och grädda direkt i ca 5 minuter.
Låt kakan svalna och vispa under tiden grädden. Bred ut ett lager grädde på kakan och strö över hallon. Rulla samman till en finfin rulltårta.
 
 
 

Limemarinerade jordgubbar med mandelgrädde

 
Än har det inte snöat kopiöst mycket här och det är knappt fuktigt på marken utanför fönstret. Jag hoppas att våren och varmare tider är påväg, nu är jag ganska trött på kylan. Jag vill ha sol och fågelsång, bara ben och solglasögon, smältande glass och limemarinerade jordgubbar!
 
Limemarinerade jordgubbar med mandelgrädde, här finns det inga exakta mått:
 
Rensa jordgubbarna och dela i två eller fyra delar.
Blanda en lag på en skvätt vatten, florsocker, skalet och saften av en lime i en bunke. Känn efter hur sött eller surt du vill ha det, hitta en god balans.
Låt jordgubbarna dra i marinaden i ett par timmar.
Vispa grädde och tillsätt malen madel och socker tills det smakar nötigt och sött.
Servera tillsammans och njut av att värmen snart är här.
 
 

Nöt- och marängrulltårta

 
Jag gillar dig, min blogg, det gör jag verkligen. På senare tid har du dock fått hamna i skymundan för att ge plats åt nytt jobb och en hel hög med händelser. Jag har hunnit snöa in på andra hobbys och ibland till och med fått lägga alla hobbys åt sidan för någonting annat. Det är trist. Inte är det så att jag har slutat baka, det har bara inte blivit lika mycket som innan. Men kanske, kanske så har känslan kommit tillbaka. Känslan av att ha lite extra tid över till dig, min blogg. Jag ska starta med något inlägg ibland, så kanske jag får lust att uppdatera dig lite oftare.
 
Nöt- och marängrulltårta, gjord på ett recept som jag har förlagt någonstans i gömmorna. Jag hoppas att jag hittar det igen, för så god som denna är, det vill man ha igen!

Ärtkräm

 
Detta får minsann heta ärtkräm eftersom jag glömde slänga i några nötter eller frön, och utan nötter eller frön så tycker jag minsann inte att man kan kalla det för pesto. Trots mitt korta nötminne och stök i köket så blev denna kräm supergod. Inspirationen kom från Lotta Lundgrens hemmafrubok som troget står i min bokhylla och blir bläddrad i med inte allt för långa mellanrum.
 
Ärtkräm:
 
Ca 2 dl tinade ärtor (eller så mycket som finns kvar i påsen)
½ lime, saften
En tragiskt bortglömd bit parmesankant (dvs ca en dryg deciliter finriven)
En vitlöksklyfta
En halv grön chili
Salt
Peppar
Torkad mynta
Olivolja tills rätt konsistens uppnåtts, ca 1 dl
 
Ner med alla ingredienser i en mixer eller matberedare, börja med lite mindre olja, det är lättare att tillsätta mer än att ta bort. Mixa ordentligt och smaka av efter hand. Förvara i en snygg burk i kylen och mumsa tillsammans med pasta eller på en bit bröd. Yeap, jag la mina nötter ovanpå allt istället.
 
 

Mörkblå infinityklänning

 
Här är min första infinityklänning. Följde Syfrökens och Knastrolls tutorials, mycket enkelt! Detta är min favoritknytning, det går att knyta denna klänningen på hundratals olika sätt, sök på "infinity dress" på youtube om ni är nyfikna på andra knytsätt. Tre sömmar är det i denna klänningen, helt galet praktiskt.
 

Focaccia från en av mina brödböcker

 
Nu kan man undra lite smått om jag blivit helt galen som helt plötsligt postar ett inlägg här. Jag har såklart inte blivit galen, men kände helt plötsligt att det hade varit kul att göra det. Det är det bästa med att ha en alldeles egen blogg, nämligen att själv kunna bestämma när jag vill skriva någonting.
 
Detta brödet är ingen ny skapelse, men otroligt smaskigt ändå. Jag piffade till det med lite svarta oliver, körsbärstomater, rosmarin, flingsalt och olivolja. Helt otroligt gott, det behövs iget mer än lite smör när man ska äta det, yum!
 
Focaccia från en av mina brödböcker:

2½ dl vatten
15 g jäst
10 g salt
400 g vetemjöl special
¼ dj olivolja + extra till långpannan
Någon spännande topping
 
Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt övrika ingredienser och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Platta eller kavla ut degen. Täck botten i en ugnsfast form med olivolja och lägg degen i formen. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225°. Tryck ner önskad topping i degen och strö till sist över salt och kanske någon krydda. Grädda i ugnen i 10-15 minuter. Pensla bröden med lite olivolja från plåten efter gräddning.
 

Spindelmannentårtan

 
Detta är den första tårtan som jag täckte med marshmallowfondant, med massor av hjälp av en fenomenal vän. Tårtan var en beställning till ett femårskalas och den var uppskattad både i smak och form. Den bestod av pärongrädde, päronbitar, Ahlgrens bilar-fluff och vanliga tårtbottnar som färgades blå. Resultatet blev ju inte helt fläckfritt, men det gör minsann inget alls, den smakade nog lika bra för det.
 
Jag har funderingar på att göra samma smakkombination till vår inflyttningsfika som ska äga rum när vi kommit i ordning i den nya lägenheten. Fikafunderingarna fortsätter..

Våriga jordgubbs- och hallonmuffins

 
Här är det tyst, jättetyst, länge dessutom. Inte för att det inte händer någonting här hemma utan för att det händer massor. Jag har börjat på ett nytt jobb som jag lägger mängder med energi på. Det är roligt och utmanande, precis så som jag ville ha det. Om 1 ½ vecka flyttar vår lilla familj till ny lägenhet, som jag längtar. Nya lägenheten är fyra rum stor, luftig, fin och belägen mitt i stan. Den är mer personlig och jag tror att vi kommer trivas toppenbra i den.
 
Bakar gör jag såklart lite då och då, men inte lika mycket som innan (om man inte frågar Tobbe, han tycker att jag bakar massor). Idag fick jag i alla fall lite bakabstinens och gjorde härproducerade muffins av därproducerad glass. Jag hittade nämligen lite jordgubbssorbet i frysen, den smakade fortfarande himmelskt så jag passade på att köksstöka lite.
 
Våriga jordgubbs- och hallonmuffins:
 
50 g smör
1 ägg
75 g socker
½ tsk vaniljpulver
1 ¼ dl mjöl
½ tsk bakpulver
25 g vispgrädde
100 g jordgubbssorbet
En rejäl näve frusna hallon
1-2 tsk potatismjöl
 
Sätt ugnen på 200°. Häll socker, vaniljpulver och smör i en bunke och vispa fluffigt. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Tillsätt grädden och vispa lite till. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten. Mosa ner och blanda i sorbeten. Slunga de frusna hallonen i potatismjöl, detta för att de inte ska sjunka ner i botten vid gräddningen, och vänd försiktigt ner hallonen i smeten. Kasta överflödigt potatismjöl. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Toppa eventuellt med någonting gott när de har svalnat, jag hade lite philadelphiagrädde på mina.
 
Inte nog med det så är temat i Månadens Sötsak - Mars muffins, dessa små godingar är mitt bidrag.
 

Små rosa vaniljcupcakes

 
Nu är det så grått och trist ute så då behöver man minsann någonting färgglatt och mumsigt att liva upp vardagen på. I ärlighetens namn så kommer jag faktiskt inte ihåg exakt vad det är för frosting, men jag vet att den är smörkrämsbaserad och kanske med vaniljsmak. Färgen har jag fått till med hjälp av pulverfärg, galet bra pigment!
 
Små vaniljcupcakes, en hel drös av dem:
 
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 g rumstempererat smör
1 ¾ dl socker
Ca ½ tsk vaniljpulver
3 ägg

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Tillsätt vaniljen och sedan ett ägg i taget, vispa ordentligt efter varje. Sikta samman de torra ingredienserna i en annan skål och häll i det i smörblandningen. Vispa samman på låg hastighet. Grädda muffinsen i ca 20 minuter eller tills de inte är kladdiga i mitten längre.

Havre- och dadelkakor

 
Bättre sent än aldrig, men här kommer i alla fall receptet på dessa supergoda kakor. Med hjälp av dadlarna blev de lagom sega och löjligt goda. Min hand har varit nere i kakburken ett antal gånger på jakt efter dessa. Orginalreceptet är äpple- och kanelkakor från The Hummingbird Bakery och boken Söta dagar, men jag har ändrat på det. De andra kakorna får ni se en annan dag.
 
Havre- och dadelkakor:
 
125 g rumsvarmt smör
¾ dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
½ tsk bikarbonat
1 ½ dl havregryn
1 dl hackade dadlar
 
Sätt ugnen på 175°. Vispa samman smör, strösocker och farinsocker. Tillsätt ägget och vispa ihop ordentligt. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bikarbonat i en skål. Rör sedan ner mjölblandningen i smörblandningen i två omgångar. Blanda ihop till en deg. Tillsätt havregryn och dadlar och rör in det  degen, antingen för hand eller med en sked. Rulla bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper på. Lägg dem inte för tätt då de kommer flyta ut. Grädda i 15-20 minuter och låt dem sedan svalna och stelna på bakplåtarna i 10 minuter, lägg dem sedan på galler och låt svalna helt.



Välkommen in bland mina äventyr och köksbestyr.

Jag heter Emilia och när jag är glad, uttråkad, lugn, stressad, på dåligt humör, på underbart bra humör, ja faktiskt när som helst så gillar jag att stå i köket och pilla ihop någonting gott. Här hos mig kan ni finna både söta och salta saker, allt från minsta lilla körsbärstomat och härliga cupcakes till mysmiddagar och lyxiga bakverk.

Ibland smyger det sig in en och annan bild på mina små katter också, just bara för att jag älskar dem så mycket. Fast de går inte in under kategorierna för mat förstås, vi vill ju verkligen inte ha katthår mellan tänderna när vi ska mumsa på underbara små kondiskakor.

Kontakta mig på: [email protected]

Söta saker

Matbloggsentralen

bloglovin

Matbloggstoppen

Mat och Dryck

RSS 2.0