Jordgubb + Citron = Sant



För ett bra tag sedan så slängde jag ihop denna underbara skapelse. Det är en vanilj och jordgubbs-cuppie fylld med hemmagjord lemoncurd och slutligen toppad med vit choklad frosting. Behöver jag ens nämna att den var gudomligt god?



Jag har tryckt ner färsta jordgubbar i en klassisk vaniljmuffinsmet. En variant på smeten kan ni hitta här. Frostingen har jag slängt ihop utan recept men den innehåller ungefär lika delar creme cheese och vit choklad och sedan lite smör, röd karamellfärg fick också vara med. Recept på lemoncurden kommer vid ett senare tillfälle, jag ska nämnligen göra lite mer snart :)

Oh, jag får ju inte glömma att säga att detta är mitt bidrag till månadens sötsak.

Söta saker


Hallonmuffin



Idag har jag gjort lite muffins, det blev två superstora med hallon och sen en del små som dyker upp här vid ett senare tillfälle.

Här har vi i alla fall Hallonmuffinsen:

100 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl mjölk
Färska hallon

Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt, tillsätt äggen ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, ha i mjölken och rör till en jämn och slät smet. Grunda med lite smet i muffinsformarna och lägg sedan på hallon, lägg sedan på lite mer smet är det stora muffins (som jag har gjort) så kan man göra samma sak igen. Avsluta med smet. Grädda i ca 175° i ca 20-30 minuter, gör du små muffins så förkortas tiden, håll lite koll.


Hallonen jag har använt är närproducerade, de växer nämnligen hos vår granne som även har två stora rödavinbärsbuskar som är proppfulla med syrliga bär.


New York Fudge Brownie



För ett par dagar sedan så gjorde jag brownies till min kära pojkvän, det blev såklart ganska mycket och det finns fortfarande en bit kvar i kylen. Underbart god blev den i alla fall med en härlig blandning av choklad och krämighet. För att göra hotta till den lite så toppade jag med en mascarponefrosting och röda vinbär. Och nu har jag äntligen hittat min favoritfrosting, för det är nämnligen den med mascarpone. Den smakar inte alls som den med creme cheese, inte alls lika sötsliskig.

Följande recept använde jag, som är Leilas, till browniesarna:

150 g hasselnötter
175 g smör
3 dl strösocker
1½ dl kakao
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
2½ dl vetemjöl

Ugn 175°

Rosta först hasselnötterna i ca 10 minuter och gnugga sedan av delar av skalen. Smörj och bröa en ungsform (ca 40x30 cm). Vispa smör och socker poröst och blanda sedan i kakao, sirap och salt. Rör sedan i ett ägg i taget och vänd sedan ner nötter och mjöl i smeten. Grädda kakan i ugnen i 10-12 minuter, den ska vara lite kladdig innuti när den tas ut. Låt sedan kakan svalna.


Fudgesåsen
, också Leilas:

2½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad 70%
1 tsk smör

Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner den tillsammans med smöret i den varma grädden. Bred sedan glasyren över kakan, låt stelna och skär sedan i rutor. Ställ in kakan i kylen om du tycker att glasyren tar för lång tid på sig att stelna, det går lite snabbare då.


Mascarponefrosting, min egna improviserade blandning:

1 dl vispgrädde
Ca 2-3 msk mascarpone
Ca 2-3 tsk florsocker

Vispa vispgrädden hårt. Vispa ner mascarponen i grädden, det är lättast med elvisp. Tillsätt önskad mängd florsocker. Känns frostingen för lös så vispa på lite till så styvnar den. Spritsa på cupcakes, brownies, kakor eller det du tycker är gott.


Pasta med pesto



Nu är jag äntligen hemkommen från kvällens jobb och här har vi min middag som jag åt vid halv fyra tiden innan idag. Det blev pasta med hemgjord pesto, mums.

I peston hade jag följande:


En näve basilika, jag hade både röd och grön
Lite persilja
Tre vitlöksklyftor, två av dem var ganska små
Olivolja
Parmesan
Pinjenötter
Salt
Svartpeppar
Superlite honung

Mixa ihop allting, jag använde lika delar pinjenötter som parmesan. Exakt hur mycket parmesan och pinjenötter jag hade vet jag inte, men jag tycker att man kan höfta lite på den fronten, det är ju trots allt en smaksak. Honungen är bara till för att ge det lilla extra, så ta inte för mycket.

Nu ska jag gosa ner mig i sängen och sova. Imorgon kommer en ny dag som erbjuder jobb, jobb och lite mer jobb. Natti Natti.

Spaghetti på mitt sätt



Kvällens middag blev snabb, lätt och god. Jag har ingen energi till att laga mat så det fick bli pasta, helt enkelt min specialpasta som går att variera i det oändliga.

Dagens ingredienser:
En stump zucchini om låg i kylen
Två tomater, en från Holland och en från Källeberg tror jag
Två vitlöksklyftor
En ordentlig bit röd chilli
Parmesan
Basilika från min lilla kryddträdgård på balkongen

Koka spaghettin. Stek under tiden ihop alla grönsaker till "röran", häll i lite vatten så blir den mer mojsig och god. Blanda spaghetti och röra, toppa med parmesan och basilika.

Mumsfillibabba

Frukostfrallor



Jag passade på att göra lite frukostfrallor idag, jag har verkligen tappat lusten att äta köpebröd (om det inte är butiksbakat vill säga). Idag blev det frallor som är inspirerade av Therésias, men jag gjorde såklart om dem lite.

Mina frukostfrallor:
25 g jäst
3 dl vatten
3 tsk sesamfrön
1 tsk salt
1,5 msk sirap
3,5 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt sedan salt, sirap och sesamfrön. Rör i mjölet och knåda sedan ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk. Gör sedan ca 11 bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ytterligare ca 30 minuter under bakduk på plåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över havregryn. Grädda frallorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen, 250°.