En färgglad kondiskaka



Härliga, sega, smarriga och alldeles underbara kakor att mumsa på i vintermörkret. Jag trotsar första advent idag, inga pepparkakor eller lussekatter här inte. Okej, pepparkaksdeg har jag köpt som jag går och mumsar på lite då och då, enligt mig är degen godare än själva pepparkakan. Men nu till ovanstående sötsak, yum! Receptet till denna kaka har jag sett nästan överallt och omdömerna var ultrapositiva, jag kunde alltså inte låta bli att testa på den själv. Och hjälp så gott, lite kokos fick åka med och det gillar jag skarpt. Detta är också mitt bidrag till Månadens Sötsak som denna månaden är "Färgglatt".

Kondiskaka, ca 6 stycken, receptet går bra att dubbla:
100 gr smör
50 gr sötmandel
13 st mariekex
1¼ dl strösocker
½ dl riven kokos
1 ägg
90 gr mörk choklad

Smält smöret och mal mandeln, jag använde färdigmald mandel som jag hittade på Lidl. Mixa mariekexen till smulor. Häll mandeln och kexsmulorna i en bunke. Tillsätt socker, kokos och smält smör. Rör därefter i äggen så att det blir en jämn smet. Klicka ut i mazarinformar. Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 10 minuter. Låt kallna under bakduk. Smält chokladen och ha på kakorna, dekorera eventuellt.

Utvald

Wiie. Jag ska få vara med och testa Arlas nya smaksatta grädde, eller jag antar att jag ska få vara med eftersom jag har fått mail om att jag ska skapa mig ett konto på testsidan. Jag skrev om detta i den förra bloggen men vad jag tycker om dem får ni läsa här. 

Mina förhoppningar är att jordgubbssmaken inte ska vara för söt och artificiell. Chokladen bör inte heller smaka för "billigt", ni vet som sådana riktigt billiga chokladkakor som man kan köpa på Lidl.

Mums Mums (hoppas jag).


Tekakor





Tekakor, recept från Vår Kokbok, ca 12 stycken:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk rårörsocker (vanligt strösocker funkar också)
12-13 dl vetemjöl special

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen med degspadet i en bunke. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen till den är smidig, ca 7-10minuter för hand eller ca 5 minuter i köksmaskin. Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den i två längder. Dela längderna i 6 bitar och forma runda bullar av bitarna. Platta ut bullarna till platta runda kakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel. Jäs 30 minter till under bakduk. Grädda i 225° i ca 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

Detta är mitt bidrag till Månadens blogg på matfeed.se

Tanten Emilia



Jag är visst en liten tant, så kan det gå. Fast helt oväntat kanske det inte var? :)

Sådärja

Nu går det att följa varenda steg jag tar också.

Följ min blogg med bloglovin

Snöstorm



Ute har det snöat större delen av dagen och nu ligger snön som ett tjockt täcke över Lidköping. Våra köksfönster har snöat igen så att man inte kan se ut, men det är lite mysigt. Jag ska försöka dra med Joakim ut och gå lite senare ikväll. Något av det mysigaste som finns är att vara ute och gå i mörkret när det är snöigt.

Strax efter 18 ikväll ska vi befinna oss hos veterinären igen. Attas sår har inte läkt så bra, hon är ju lite tjock och har ett veck på magn när hon sitter ner. I detta veck har det inte läkt speciellt bra så veterinären ska ta en titt på det så att det inte blir värre. Hoppas att det blir bra, jag vill ju inte att hon ska må dåligt.
Puffs läkning har gått superbra. Han är ute och hoppar som vanligt. Imorse kalasade han på Joakims kvarglömda frukostmackor så jag tror inte att han mårså dåligt.


Välkommen

Ut med det gamla och in med det nya, nu blir det här jag håller till istället. Mys Mys.


I soffan



Just nu sitter jag i soffan, iklädd min nya fina mysdress från B.Young och väntar på att känna mig bättre. Mår inte riktigt lika dåligt som igår men det är långt ifrån bra. Influensa är verkligen bajs! Funderar på om jag ska fördriva tiden med att diska och baka macarons eller om jag bara ska hänga kvar här och mysa med Puff.

På lördag ska förresten missarna kastreras, jag är sjukt nervös. De är ju mina små bebisar och jag vill ju inte att de ska må dåligt vilket är precis det som de kommer att göra när de kommer hem igen. Snuttisarna.

Min kusin fick en liten dotter häromdagen, bedårande söt! Grattis till den nyblivna lilla familjen :) Jag var inne en sväng på H&M igår (innan jag höll på att tuppa av) och tittade på bebiskläder, det är ju inte svårt att klä en liten bebis fint. Allt som hänger på de där små minigalgarna är ju helt supersött! Jag längtar tills jag själv får snosa på en liten bebis.

För ovanlighetens skull tar Oprah upp någonting intressant på trean, nämligen mat och vilka galna matvanor vi har. Festligt värre när man ser publikens reaktioner, amerikanare är festliga!

Nu ska jag peta på Puff och gosa vidare i sffan iklädd min mysdress. MYS!

Pasta med smakrikt smör



Idag åt jag pasta med ett smakrikt smör till lunch. Det var gott och enkelt, precis så som jag vill ha det. Jag toppade detta med rostade pinjenötter och lite riven svecia-ost.

Smakrikt smör:
50 g smör
3 vitlöksklyftor
En näve basilika
En halv näve persilja
Salt
Svartpeppar

Smält smöret. Hacka vitlöken, basilikan pch persiljan fint. Blanda ner i smöret och låt stå och dra en liten stund. Det går bra att ställa in överblivet smör i kylen och använda det som vanligt kryddsmör till exempelvis kotletter eller fläskfilé.

Cakepops med apelsinsmak



Underbara små cakepops att smaska på nu när hösten och mörkret kryper sig på. Dessa popsen är också mitt bidrag till Tastelines cakepop-tävling. http://www.tasteline.com/cakepopstavling

Apelsincurd:
1½ dl apelsinsaft (ca 1½ apelsin)
Skal från 1½ apelsin
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör

Vispa ihop ägg och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt apelsinsaft och skal. Rör sedan ner smöret som du delat i små kuber. Vispa curden över vattenbad tills den känns härligt krämig och tjock. Häll upp på rena glasburkar och låt svalna. Curden håller ca 1-2 veckor i kylen.

Muffins:
50 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1½ dl vetemjöl
ca ¾ dl mjölk

Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt, tillsätt ägget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, ha i mjölken och rör till en jämn och slät smet. Klicka ut smeten i muffinsformar och grödda i ca 8-10 minuter. Enklast är att hålla koll på dem och känna på dem, när muffinsen svarar tillbaka efter tryck så är de klara. Låt muffinsen svalna under bakduk.


Lägger man ihop dessa härliga två ting så blir det, med lite pill, cakepops. Två muffins ger ca 7 cakepops, men receptet går att öka och minska hur mycket man vill.

Sammansättningen av popsen:
2 muffins
4 tsk apelsincurd
Skal av en ½ apelsin (kan uteslutas)
50 g mörk choklad
50 g vit choklad
Klubbpinnar eller halverade grillspett
Strössel och dekorationer

Smula sönder muffinsen i en skål och blanda ihop med apelsinskal och apelsincurd, skalet gör att smaken blir intensivare. Forma små bollar av degen och tryck sedan med hjälp av en sked runt om på bollen så att det blir smalare på ena sidan. Detta ger själva cupcakeformen. Ställ sedan de små cupcakesen i frysen i ca 15 minuter. Smält under tiden den mörka chokladen. Doppa nederdelen av cupcaken i den mörka chokladen och tryck sedan i en pinne. Nu är botten täckt med mörk choklad och i den sitter det också en pinne. Låt chokladen stelna i kylen. Smält under tiden den vita chokladen. Doppa sedan överdelen av cakepopsen i den vita chokladen och dekorera med strössel innan chokladen har stelnat.



Frostingen



Jag fick en fråga om vad för frosting jag hade på cuppiesarna som jag visade upp för ett par dagar sedan. Det är så kul att få en fråga så jag tillägnar ett inlägg till den (och självklart till Sweetfactory som frågade också). Tidigare har jag följt recept på frosting, men aldrig fått ett bra resultat. I och med detta har jag helt enkelt testat mig fram till en som jag tycker är bra.

Frosting:
25 gram mjukt smör
1 tsk mjölk
Florsocker
Ev Philadelphia
Ev Karamellfärg
Ev smaksättning

Blanda smör och mjölk, enklast att göra detta är med elvisp. Tillsätt florsocker tills konsistensen känns bra, känn dig fram för då blir det som bäst. Smaksätt ifall du vill och tillsätt eventuellt karamellfärg. Med Philadelphia så blir frostingen inte riktigt lika söt som utan. Känns frostingen för lös så tillsätt mer florsocker, blir den för hård så ha i lite mer mjölk. Vispa, smaka, kläm och känn, då blir det mumsigt.

Hoppas att det klarnade lite i alla fall :)