Härligt lantbröd



Igår fick jag äntligen chansen att baka två stora bröd av fördegen som jag blandade ihop i tisdags. Det blev ett fantastiskt bröd som är robust och mättande. Jag kommer definitivt att göra det igen, så fantastiskt gott blev det. Receptet är taget ur Vår kokbok, 25:e upplagan.

Lantbröd av rågmjöl:

Dag 1
25 g jäst
3 dl vatten
3 dl grovt eller fint rågmjöl

Dag 2 eller 3
7 dl vatten
½ dl olja
1 msk salt
8 dl rågmjöl + 11 dl vetemjöl

Dag 1: Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Blanda i mjölet. Låt stå övertäckt i rumsvärme. Degen blir mest aromrik om den får stå 2 dygn. Blanda då ner ½ dl mjöl till efter 1 dygn.

Dag 2 eller 3: Blanda födegen med ljummet vatten, olja, salt och mjöl. Arbeta degen till den blir smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma två stora limpor. Vänd eventuellt limporna i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Skåra bröden med vass kniv (det glömde jag såklart, men det blev bra ändå). Grädda bröden i 10 min i 250°, jag valde här att kasta in ca 5 dl vatten på en oöm plåt längst ner i ugnen för att få en lite segare skorpa, sänk sedan värmen till 200° och grädda i ca 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.



Friterad aubergine med tomatpasta



Ikväll ville jag göra någonting extra till middag. Sagt och gjort, det fick bli friterad aubergine med tomatsås och pasta. Inspirationen fick jag från Rachel Ray när hon för ett par dagar sedan gjorde en slags gratäng på liknande sätt. Detta blev verkligen annurlunda till pasta men väldigt gott, jag rekommenderar er verkligen att testa!

Friterad aubergine:

Mjöl
Ägg
Parmesan
Ströbröd
Salt
Svartpeppar
Aubergine
Olja

Skiva auberginen i skivor á ca 1 cm. Lägg mjöl i en skål, ägg i en annan och i den tredje blandar du 2/3 parmesan med 1/3 ströbröd, salt och peppar. Vänd sedan aubergineskivorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i parmesanblandningen. Fritera skivorna i en stekpanna med olja i, oljan bör vara ca 1 cm djup, i ca 2 minuter på varje sida. Lägg sedan åt sidan på ett hushållspapper.

Tomatsås:

2 tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Vitvinsvinäger
Honung

Hacka och fräs vitlöken i lite smör i en kastrull. Tillsätt tomaterna och resten av ingredienserna och koka ihop till en sås. Koka under tiden pasta. Blanda sedan tomatsåsen med pastan.

Rabarber- och hallonpaj



Min favoritpaj av alla pajer jag kan komma på måste vara rabarberpaj. Det går att göra den både söt och syrlig. Dessutom går det nästan inte att misslyckas. Denna lilla skönhet är gjord i en portionsform, perfekt eftersom det bara är jag hemma (och dessutom ser det väldigt fint ut).

Rabarber- och hallonpaj, miniportion:
Handfull rabarber och hallon, jag hade övervägande rabarber i min.

Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
2-3 msk socker
100 g smör

Smält smöret och blanda ner de torra ingredienserna, strö sedan smuldegen över rabarberna och hallonen. Grädda i mitten av ugnen på ca 200-225° tills degen blivit gyllene.

Till detta hade jag lite medelhavsyogurth som jag blandat med lite vaniljsocker och honung, det blir en fin friskhet tillsammans med en ganska söt paj.