God Jul



God Jul från oss till Er!


Mesknäck



Här ska ni få receptet på den lenaste och godaste knäck jag någonsin ätit. Mesknäck kanske inte låter speciellt lockande men den är verkligen himmelsk. Den största skillnaden från vanlig knäck är såklart att det är messmör i den. Är du en knäckälskare så måste du bara testa på denna, du kommer inte att bli besviken!

Mesknäck, ca 50 stycken:

1½ dl ljus sirap
1½ msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl messmör

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och gör kulprov med jämna mellanrum, har du termometer så är knäcken klar vid 125°. Fyll knäckformar som du ställt ut på bakplåtspapper och låt sedan stelna.

Spaghetti med salamisås



Nu när vi håller på att julstöka som mest (och jobbar som mest för min del) så är det skönt att kunna klara av middagen snabbt och enkelt. Denna smarriga pastarätt tar inte mer än 8 minuter att göra, bortsett från tiden det tar att koka upp pastavattnet.

Spaghetti med salamisås, ca 2-4 portioner:

Spaghetti
1 hg pepparsalami
3 vitlöksklyftor
2 burkar lätt cremé fraiche med smak av tomat och basilika
Ruccola & Salladslök

Lägg ner spaghettin i kokande vatten. Strimla salamin i mindre bitar och pressa vitlöken. Fräs hastigt vitlöken och salamin i en stekpanna med smör. Tillsätt cremé fraichen och låt puttra upp. Skölj ruccolan och hacka salladslöken. Häll av spaghettin, rör ihop den med ruccola och sås, toppa med lite salladslök.

Somrig jordgubbsglass



Nu bortser jag från allt julstök och kryddiga kakor och bjuder istället på underbar jordgubbsglass i vinterkylan. Det är min fina granne Malin och henns sambo som har gjort att jag fått dille på denna glassen, men det är väl inte så konstigt eftersom den är så enkel att göra och underbar att äta. Glassformarna är från CoolStuff och är superpraktiska till hemmagjord glass eftersom de har ett lock som försluter ordentligt så att ingen glassmet rinner ut i frysen. Inte nog med det så är de roliga eftersom de är i Calippoform, kanske är de en bra julklapp till en glasstokig vän? 

Somrig jordgubbsglass:

500 g färska eller frysta tinade jordgubbar
¾ dl florsocker
2 äggulor
1 ¼ dl vispgrädde

Mosa jordgubbarna med lite av florsocker. Vispa äggulor och resten av florsockret poröst. Blanda samman äggsmeten med jordgubbarna. Vispa grädden och blanda med jordgubbs- och äggsmeten. Häll smeten i en form, ca ½ liter eller i de finfina glassformarna. Frys i 4-5 tim. Låt glassen stå i kylen ca 30 min innan servering.

Underbart fluffiga lussebullar



Idag är det luciadagen och då tycker jag att det passar utmärkt med lite lussebullar i decembermörkret. Just dessa bullarna är bland de godaste lussebullarna jag någonsin ätit, de är fluffiga och alldeles underbara. Receptet kanske verkar lite skrämmande i och med att bullarna ska jäsa i sammanlagt 3 timmar, men jag kan lova er att resultatet blir förträffligt bra.

Lussebullar, 60-70 stycken:

Deg 1:
5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1 g (två paket) saffran

Deg 2:
4 dl mjölk
2 dl strösocker
300 g rumstempererat smör
6 äggulor
En nypa salt
2 liter vetemjöl
Ägg att pensla med
Russin och pärlsocker till dekoration

Värm mjölken till den första degen fingervarm (37°) och häll den i en bunke/degblandare. Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 1 timme.
Värm mjölken till den andra degen fingervarm. Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl i en stor bunke. Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter. Låg degen jäsa i 1½ timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i mindre bitar och forma till lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 30 minuter på plåten innan du penslar dem med uppvispat ägg och dekorerar med russin och pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen på 175° i ca 8-12 minuter beroende på storlek.

Gammaldags pepparkakor



I fredags gjorde jag och Malin pepparkaksdeg som i lördags bakades ut till mängder av juliga figurer. Utöver alla juliga stjärnor, hjärtan, julbockar, julgranar, gummor och gubbar så gjorde vi också pepparkakskaniner, eller hur blev de supersöta?

Vi använde ett recept som vi antar är riktigt gammalt och plockat ut någon mysig tants receptbok, vi däremot har plockat det ur boken Sju sorters julkakor. Kakorna blev smarriga och degen var bårde enkel att göra och lätt att arbeta med, jag kommer aldrig köpa färdig pepparkaksdeg igen. Jag kan rekommendera att bara göra halv sats om du inte vill stå och baka ut kakor en hel dag, det blir mycket deg på receptet.

Gammaldags pepparkakor, 200-300 kakor:

2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk malen kardemumma (detta uteslöt jag eftersom jag inte tål det)
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
300 g rumstempererat smör
2½ dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
finrivet skal av en citron
3 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
1,7-1,8 liter vetemjöl

Dag 1:
Blanda samman kanel, ingefära, kryddnejlikor, kardemumma, salt och bikarbonat. Vispa samman smör, strösocker, farinsocker, ägg och kryddblandningen till en smet. Blanda ner citronskal, sirap, grädde och vetemjöl och knåda samman till en smidig deg. Lägg degen i en bunke och täck med plastfilm. Låt degen vila i kylen över natten.

Dag 2:
Sätt ugnen på 175°. Dela degen i mindre bitar så att den blir mer lätthanterlig och knåda så att den blir mjuk och smidig. Kavla ut riktigt tunt på mjölat bakbord, lyft degen efter några omgångar med kaveln och mjöla igen. Tryck ut figurer med pepparkaksformar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda kakorna i 8-10 minuter beroende på storlek. Dekorera kakorna med smarties, kristyr och strössel när de svalnat.

Jobbfylld månad



Nu har det varit tyst här ganska länge. Jag har jobbat mitt första nattpass och inatt ska jag ta mig an det andra, december kommer bli en jobbfylld månad och det kommer nog inte att bli mycket utrymme för bakning. Jag har i alla fall hunnit med att påta runt lite i köket. För ett par dagar sedan gjorde jag torrone, som är en slags nougat, men den blev katastrofalt misslyckad och ville inte stelna alls. Den fick åka i soporna, men jag ger inte upp för det. Förhoppningsvis så ska jag försöka mig på en sats till innan jul eftersom det är så underbart gott. När någonting blir så misslyckat som torronen så är det trevligt att veta att det finns smarrigare saker på annat håll, i detta fall på Elsies Konditori i stan.