Yoghurtscones



Vårt skafferi gapar tomt (enligt mina mått mätt) och det enda form av bröd jag har att erbjuda är någon skiva knäckebröd och två torra petit chouxer från förra veckan, inte ett dugg spännande. Så igår bakade jag lite scones så att vi skulle få en smarrig söndagsfrukost. Dessa blev fluffiga och mumsiga. De passade perfekt tillsammans med en bit manchegoost och hemkokt marmelad.

Yoghurtscones, ca 9 stycken:

50g rumstempererat smör i kuber
280g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk bakpulver
1 msk socker
120ml tjock yoghurt (jag använde turkisk)
60-120ml vatten (börja med den mindre mängden)

Börja med att sätta ugnen på 220°. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Blanda till en smulig massa. Tillsätt yoghurten och vattnet och mixa snabbt ihop till en smidig deg, känns den torr så ha i lite mer vatten. Forma en rektangulär kaka och skär ut bitar, men dela inte på dem. Pensla med vatten och strö över någon spännande topping, jag använde pistaschnötter som jag malt till ett fint mjöl. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.

Minimaränger



Marängburken har stått tom länge och nu är den påfylld igen med dessa små sötnosar. Lite kluttiga i utseendet men det spelar ingen roll för de är spröda, söta och passar perfekt i en marängswiss.

Små minimaränger, ca 3-4 plåtar:

1,5 dl socker
4 äggvitor
1 tsk maizena

Vispa äggvitorna på låg hastighet länge, minst 10 minuter, och häll sedan ner socker och maizena och kör ett par minuter till på lite högre hastighet. Spritsa eller klutta ut små maränger på bakplåtspapper och grädda i ugnen på ca 125° i ca 1 timme.

Rosmarin- och citronkaka



När halva familjen var här och hälsade på över påsk så bakade jag denna gudomligt sagolika kaka. Jag hittade receptet i senaste numret av Hembakat och tänkte att det var en spännande kaka, men inte mycket mer än så. Ack, så fel jag hade, den var alldeles perfekt syrligt söt med en liten ton av rosmarin, helt fenomenalt! Här kommer receptet och jag uppmanar er alla att testa på den! Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Sötasaker, just för att kakan är så överdivet sagolikt god.

Rosmarin- och citronkaka:

225 g smör, rumstempererat
1 msk finrivet citronskal
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2½ dl siktat vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2½ dl gräddfil

Lag
1¼ dl citronsaft
1¼ dl vatten
2½ dl strösocker
2 stora rosmarinkvistar
Finrivet skal från 2 citroner

Kaka: Sätt ugnen på 180° det första du gör, smörj och mjöla en form, ca 16x26 cm. Vispa smör, citronskal, socker, vanilj och salt ljust och fluffigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan detta försiktigt till smeten tillsammans med gräddfilen. Vispa smeten slät. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 35 minuter.

Lag: Blanda citronsaft, vatten, socker, citronskal och rosmarin i en kastrull. Värm över låg värme tills sockret har smält. Koka sedan upp lagen och låt den sjuda i ca 5 minuter så att det tjocknar lite.
Stick små hål i kakan och häll sakta den hela lagen i omgångar över kakan. Låt kakan stå i ca 20 minuter så att lagen sugs upp innan kakan lyfts upp ur formen och skärs i bitar. Servera tillsammans med vispad grädde.

Söta saker


Jordnötssmör



Här ska ni få recept på något av det enklaste jag har gjort, nämligen jordnötssmör. Det är knappt att jag vågar kalla det recept eftersom det är så löjligt enkelt. Jag kommer att använda smöret till fyllningar, frostings och kanske i någon ny spännande kaka som jag slipar lite på. Så sluta köp jordnötssmör och gör det själv istället, mycket billigare och helt utan skumma tillsatser.

Jordnötssmör:

2 dl jordnötter, jag använde salta men det funkar utmärkt med naturella
Ev agavesirap eller honung

Mixa jordnötterna i en matberedare, kör först ett par minuter och skrapa sedan ner nötterna från kanterna. Fortsätt sedan att mixa och skrapa ner efter behov. Efter ett tag kommer nötternas naturliga olja att göra så att det blir ett smör. Mixa på tills du är nöjd med konsistensen.

Cookies med smak av vanilj och gräddkola



Här ska ni få ett recept på ett gäng riktigt smarriga kakor som går att variera i oändlighet. Dessa är smaksatta med gräddkola och vanilj vilket blev milt och gott. Jag har dessutom stämplat kakorna med en Home Made-stämpel i silikon från Coolstuff som ni kan hitta här. Degen kladdade fast lite i stämpeln, men det gick bra ändå. Jag tror att jag skulle tagit ut kakorna lite tidigare så att de hade blivit lite segare i konsistensen, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig.

Cookies med smak av vanilj och gräddkola:

250 g smör
140 g strösocker
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
300 g vetemjöl
1 äggula
1 tsk vaniljessence
1 tsk gräddkolaessence

Blanda samman mjöl, bakpulver, socker och salt. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smulig deg. Rör sedan i äggulan och essencerna och blanda väl. Låt degen vila i ca en timme i kylskåp. Dela degen i mindre bollar och tryck sedan ut dem med stämpeln eller bara med handen. Grädda i ugnen i ca 6-8 minuter på 190°. Låt svalna lite på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

Citrongräs & blåklintscuppie



Denna lilla cirkusliknande sötnos är smaksatt med rött te med smak av citrongräs och blåklint. Jag gar varit sugen på att smaksätta cupcakes med te sedan jag såg detta blogginlägg. Efter att ha stökat runt bland alla teer som vårt skafferi har att erbjuda så bestämde jag mig för att använda ett rooibos te av märket Garant, inköpt på Willys om jag inte är helt ute och cyklar. Cuppien smakade mycket av teet, men jag tror inte att just denna smaken blev en favorit. Jag kan tänka mig att andra tesmaker faller mig mer i smaken, men alla gillar vi ju olika.
Jag toppade cuppien med lite citronsmörkräm och doppade den sedan i finfint gult strössel, kalasfint blev det.



Citrongräs & blåklintscuppies:

100 g rumstempererat smör
1½ dl socker
½ tsk bakpulver
2 rumstempererade ägg
½-1 tsk vaniljsocker
Två rooibos tepåsar med smak av citrongräs & blåklint
2½ dl mjöl
2½ dl rumstempererad grädde

Sätt ugnen på 200°. Börja med att hetta upp grädden (förslagsvis i en kopp i micron) och lägg i tepåsarna och låt det stå och dra under tiden du gör allt annat. Vispa smör, socker och vaniljpulver fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en härlig kräm. Ta ut tepåsarna och häll i grädden och rör eller vispa ihop till en lös smet. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta sedan ner detta i den lösa smeten. Rör ihop till en tjockare smet, vispa inte. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.