Fin sockerkakaKolla in vilken snajjsig sockerkaka jag gjorde för ett tag sedan. Snygg som tusan blev den med hjälp av formen från CoolStuff som ni kan hitta här. Formen var smidig att användam och resultatet blev fint. Enda nackdelen är att den är lite jobbig att diska, men det får man leva med. Inte nog med att den är fin att se på så är ju kakan i princip redan delad och alla kan få lika stor bit att kalasa på.Fin sockerkaka, recept från Vår kokbok:

150 gram rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
½ dl vatten
2 tsk vaniljsocker
Ev en knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smörj och bröa formen som du vill använda. Rör rumsvarmt fett och socker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Häll i vatten, vaniljsocker och eventuellt vaniljpulver. Rör sedan ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40-45 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.


Nytt till bokhyllan


Hostar, snörvlar och mår allmänt urkasst är det jag gör nu. Jag hoppas verkligen att detta går över till helgen då jag ska jobba, bugga och förhoppningsvis bugga lite till. Tobbe överraskade mig med en ny Jamiebok och det livade verkligen upp, nu har jag suttit och bläddrat igenom den ett antal gånger och det finns verkligen massor med läckerheter i den. Han är för underbar den där karln, Tobbe alltså ♥

AroniasaftHej mina vänner, nu tyckte jag att det var dags att bryta tystnaden. Detta gör jag med denna smarriga aroniasaft som jag kokade ihop i höstas av bär som jag och mamma plockat vid ett dagis i Halmstad. Själva smaken är inte speciellt stark så det behövs ganska mycket av saften för att den ska få effekt.

Aroniasaft:

2 liter aroniabär
5 dl vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm bensoat

Koka bär och vatten på svag värme i cirka 15 minuter. När bären skrumpnat och avgett all saft är det klart. Sila av saften i en silduk. Kläm inte ut saften utan låt den självrinna så att den inte blir grumlig. Mät sedan mängden saft. Häll i saften och rätt mängd socker i grytan och låt koka upp. Ta grytan från värmen och skumma väl. Rör ut bensoaten i lite av saften och rör sedan ner det. Häll upp på rengjorda och varma flaskor. Tillslut direkt.