Dulce de Leche-smörkräm



Här har ni någonting smarrigt att fylla era macarons eller varför inte toppa smarriga cupcakes med. Denna smörkrämen är improviserad, men den blev underbart smarrig. Jag fyllde ett gäng macarons med den som jag sedan bjöd på innan vi var och bubblade bubbelpool i fredags.

Dulce de Leche-smörkräm:

50 g rumstempererat smör
3-4 msk dulce de leche
2-3 tsk florsocker

Vispa ihop alla ingredienser till en slät smörkräm, lätt som en plätt.

Macarons med dulce de leche



Det var himlans längesedan som jag bakade macarons, därför satte jag igång ett litet projekt förra helgen lagom till tjejkvällen. Jag har konstaterat att alla macarons blir bättre när man använder en ugnsduk/silikonduk istället för bakplåtspapper, jag har köpt min ugnsduk på ICA för lite drygt 45 kronor. Dessa små härligheter har jag fyllt med massor av dulce de leche och lite salt. Saltet gör verkligen underverk! Smeta bara på lite dulce de leche på en macaronhalva och strössla på lite salt, smaken blir inte salt utan bara lite mer intressant.

Citrusmarmelad



Har du några skrumpnande apelsiner, clementiner, citroner eller kanske någon liten limefrukt längst in i grönsakslådan? Har du det så tycker jag att du ska koka lite citrusmarmelad, alla citrusfrukter funkar bra. Marmeladen blir supergod till nybakta frukostbullar, exempelvid de underbara nattjästa bullarna som jag gjorde förra helgen. Jag har utgått från Therésias recept men valde att sila bort en del av fruktköttet så att det blev en klarare marmelad, men det är ju en smaksak. Dessutom halverade jag receptet eftersom jag inte hade tillräckligt många skrumpna apelsiner.

Citrusmarmelad, en burk:

3 apelsiner
1 citron 
½ vaniljstång, jag använde en knivsudd vaniljpulver
1½ dl vatten
2-2½ dl syltsocker

Skrubba apelsinerna noga i vatten och skala bort det översta skalet. Lägg i en stor kastrull. Skär loss fruktköttet från de övriga frukterna (se till att inget av det vita i skalet kommer med), dela i bitar och lägg tillsammans med skalet i kastrullen. Mixa blandningen med stavmixer. Här valde jag också att sila det mixade fruktköttet för att få en klarare marmelad. Skåra vaniljstången och skrapa i kärnorna. Lägg även ner det tomma vaniljstångsskalet och häll på vatten och blanda ner syltsockret. Låt blandningen därefter sjuda i 10-15 minuter tills den klarar ett marmeladprov (häll en sked marmelad på en kall tallrik, dra ett spår genom den med skeden och se efter att marmeladen ”stannar”). Fiska upp resterna av vaniljstången, skumma eventuellt av och häll på burk.

Dulce de Leche



Jag vet att jag är lite sen med att prisa denna härliga kolakräm, men bättre sent än aldrig. När jag ändå var igång så kokade jag två burkar. Dels för att krämen håller ganska länge men också för att utgångsdatumet närmade sig, så nu måste jag hitta på smarriga saker att göra med allt kolakrämigt klet.

Dulce de Leche:

Ta bort etiketter och eventuella limrester från burkarna. Lägg ner en eller flera burkar i en kastrull och fyll på med vatten till burkarna är täckta. Låt småkoka i 2½ till 3 timmar. Ha lock på kastrullen så behöver du inte fylla på med vatten hela tiden, burkarna måste nämligen vara täckta med vatten hela koktiden annars finns det risk för explosion.

Konfektkaka



Ni är för söta, jag fick in flera jättebra tips på kakor som jag valde mellan till tjejkvällen igår. Efter mycket velande så föll lotten på denna konfektkaka som Matilda tipsade mig om. Den var allt som fem tjejer kan önska sig en söndagskväll, kladdig och chokladig. Jag gjorde den enligt Matildas recept, men halverade det eftersom det hade blivit alldeles för mycket annars. Till kakan hade vi hemmagjord jordgubbsglass som jag vispade krämig, riktigt smarrigt blev det.

Konfektkaka, ca 8-10 bitar:

100 g smör
50 g mörk choklad, 70%
50 g mjölkchoklad
2 ägg
1 dl strösocker
1¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, jag tog en lite mindre form med ca 18 cm i diameter och spände även fast ett bakplåtspapper i botten så att kakan skulle lossna lättare. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt ner chokladen och dra kastrullen från värmen. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Vispa ägg och socker pösigt och rör försiktigt ner chokladsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Försök att få bort eventuellt klumpar. Häll smeten i formen och grädda drygt 8-10 minuter (beroende på formens storlek) i 225°. Förvara kallt.

Nattjästa frukostbullar



Här, mina vänner, ska ni få ett riktigt bra recept på nattjästa frukostbullar. Jag hittade receptet hos Linda och jag måste säga att det nog är det enklaste och smidigaste receptet jag någonsin stött på. Bullarna blev luftiga med en härlig seg skorpa, precis så som jag vill ha dem. Så imorgon tycker jag att ni alla ska lyxa till det lite och äta nygräddade bullar till frukost, läs receptet och släng ihop en deg innan du kryper ner i sängen.

Nattjästa frukostbullar, ca 10 bullar:

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt, gärna havssalt
570 gram vetemjöl special (9,5dl)
60 gram grahamsmjöl (1 dl)

På kvällen: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst.
Häll i salt och honung och sist mjölet.
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig.
Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.

På morgonen: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och dela den i cirka tio bitar.
Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225° i ca 15-20 minuter.

Små vincupcakes



Jag kunde inte låta bli att baka lite minicupcakes i söndags. Långt ifrån alla åts upp här hemma så de som blev över skänkte jag till Tobbe och alla hans jobbarkompisar. Jag passade på att testa på en lite ny smak på smeten och den blev ganska god om än lite udda. Tillsammans med marshmallowgrädden blev de mycket godare, en riktig liten lyxcuppie.

Vincupcakes, 20-24 mini eller 10-12 normalstora:

75 g socker
50 g rumstempererat smör
En knivsudd vaniljpulver
½ dl vitt vin, jag använde ett lite sötare
1¼ dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ dl rumstempererad vispgrädde
1 rumstempererat ägg

Vispa smör, socker och vaniljpulver fluffigt i en skål. Tillsätt ägget och låt detta vispas i ungefär 3 minuter. Blanda under tiden mjöl och bakpulver i en skål, tillsätt sedan det till smörsmeten och vispa samman. Sedan är det dags att hälla i grädde och vin, vispa vidare tills du får en fin konsistens. Grädda i ugnen på ca 200° i 10-20 minuter beroende på storlek. Låt svalna helt innan du dekorerar dem.

Tips

Eventuellt ska jag baka lite godsaker till på söndag och jag behöver Er hjälp.

Har Du något underbart kak-recept på lut? Det viktigaste är att det är supergott och går att göra laktosfritt, annars så finns det inga riktlinjer. Har Du bloggat om de perfekta kakorna eller vet Du ett recept som verkar klockrent?

Skicka ett mail eller en liten kommentar till mig med Ditt tips så väljer jag ut ett som serveras på tjejkvällen på söndag. Jag behöver all hjälp jag kan få och det finns inga bättre att fråga än Er :)


Marshmallowgrädde



Denna topping är egentligen helt enkelt fluff, men det är ju inte marshmallowfluff så därför kallar jag det för marshmallowgrädde. Grädden (fluffet?) fick en väldigt mild marshmallowsmak och passar nog till de flesta cupcakes och tårtor.

Marshmallowgrädde:

1½ dl vispgrädde
40 gram marshmallows

Klipp marshmallowsarna i mindre bitar, de går fortare att smälta då. Värm grädden i en kastrull och lägg i marshmallowsen, det får absolut inte koka. Låt smeten bli helt kall i kylskåpet, låt gärna stå under natten. Vispa upp med elvisp till en fluffig konsistens, blir grädden (fluffet?) för tjockt så kan du späda med lite mer grädde.

Fredagens mums



Min fina karl vet hur han ska överraska och göra mig glad en fredagskväll :)


Picklade kantareller



I år fick min pappa denna burken med picklade trattkantareller i julklapp. Jag tycker att det är mysigt att ge bort hemmagjorda saker i julklapp, helst ska det ju vara ätbara hemmagjorda saker såklart. Själv har jag inte smakat på innehållet i burken utan det har jag överlåtit till pappa. Därmed har jag ingen aning om ifall det är gott eller inte, men jag tror inte att det kan vara så illa.

Picklade trattkantareller med chili och ingefära:

2 liter trattkantareller
Vatten
2 tsk salt

Lag:
2 dl ättikssprit, 12%
3 dl av svampspadet
2 dl råströsocker
10 st vitpepparkorn
2 tsk senapsfrön
1 st lagerblad
3 st kryddnejlikor
2-3 stskivor färsk, skalad ingefära
2-4 st skivor röd chili

Rensa och lägg svampen i en kastrull. Täck till hälften med vatten och tillsätt saltet. Sjud svampen i cirka 10 minuter. Sila spadet från svampen och spara 3 dl till lagen.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka ihop till en rätt simmig lag. Skumma lagen då och då. Lägg ner svampen i lagen och koka i cirka 3 minuter. Häll upp svamp och lag på väl rengjorda burkar och förslut.

Kattfluff



Nu har det varit tyst här ett litet tag och detta för att julhelgen har kantats av resor, familj, kalasmat, mys och förkylning. Det har helt enkelt inte funnits varken tid eller ork till att uppdatera, men nu är det ju nytt år och energin får minsann ta och komma tillbaka vare sig den vill eller inte.

Här ovan syns några små cuppiesar som jag gjorde i våras tror jag. Jag har helt enkelt glömt bort att lägga upp bilden och receptet på kattfluffet som är spritsat ovanpå. Anledningen att jag kallar det kattfluff är för att det är gjort på de där viol- och lakritskatterna som finns bland plockgodiset.

Kattfluff:

3 dl vispgrädde
30-40 g viol- och lakritskatter

Klipp godisarna i mindre bitar, de går fortare att smälta då. Värm grädden i en kastrull och lägg i godisbitarna, det får absolut inte koka. Låt smeten bli helt kall i kylskåpet, låt gärna stå under natten. Vispa upp med elvisp till en fluffig konsistens, blir fluffet för tjockt så kan du späda med lite mer grädde.