Ankarstock

 
 
Ankarstock - skojigt namn, ultragott bröd. Detta blev genast en favorit hos Tobbe och jag har blivit tillsagd att jag måste baka det igen. Limporna blev saftiga och höll sig mjuka länge i en påse i skafferiet, det tycker jag är viktigt när det kommer till bröd eftersom jag i princip bara äter en skiva om dagen. Jag halverade receptet och ändå lyckades jag fylla frysen så att en limpa fick bli gå-bort-present.  
 
Ankarstock, 4-8 bröd:
 
Födeg - Dag 1
50 g jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
 
Huvuddeg - Dag 2
50 g smör
7 dl vatten
3 dl farinsocker
4 tsk salt
1 msk kinesisk soja
7 dl vetemjöl special
17-18 dl rågsikt
Olja
Mjölk
 
Dag 1
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
 
Dag 2
Häll smeten från dag 1 i en degblandare. Smält smör i en kastrull och häll i vattnet, värm till 37°. Häll degspadet tillsammans med farinsocker, salt och soja i bunken. Tillsätt sedan vetemjöl special och rågsikt. Arbeta degen i minst 15 minuter i maskin eller 30 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter i bunken under en duk. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4-8 limpor. Lägg limporna på en plåt eller i formar, pensla dem sedan med olja. Pensla mellan limporna ifall du bakar dem på plåt, då är de lättare att dela på efter gräddningen. Sätt ugnen på 200° och låt limporna jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i 30-40 minuter. Pensla limporna med mjölk efter att du tagit ut dem ur ugnen och låt svalna på plåten under en bakduk.
 

Italienska lavendelskorpor

 
Här är de smarriga italienska lavendelskorporna som jag bakade av lavendeln jag fick uppskickad av mamma och pappa. Receptet följde med påsen och skorporna blev riktigt goda, möra och inte för söta. Smaken skrek inte heller lavendel, vilket jag tycker är bra eftersom lavendel har en sån parfymerad smak. Dessa kommer jag utan tvekan att baka igen, perfekta att ha på lut i skafferiet. Jag skickade dessutom ner några färdiga skorpor till mamma och pappa så att de också skulle få smaka. 
 
Italienska lavendelskorpor:
 
100 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 rumstempererade ägg
2-3 tsl mortlad torkad lavendel
1½ tsk bakpulver
1½ dl råsocker
1 dl skållad, hackad mandel
 
Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan ägg och mandel. Blanda i bakpulver, mjöl och mortlad lavendel. Forma tre längder och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda längderna i 15 minuter. Skär sedan längderna i 2-3 cm stora, sneda bitar och lägg dem på snittytan. Rosta sedan i 5 minuter, vänd sedan på dem och rosta den andra snittytan i 5 minuter.

Midsommartårtan

 
Här ser ni tårtan som jag gjort till midsommarfirandet. Inte ens en fjärdedel blev uppäten på kvällen så större delen av tårtan fick bli uppäten av grannarna dagen efter. Inspirationen har jag fårr från Linda Lomelino, men med min egna lilla twist såklart. Den innehåller vaniljbottnar, persikomousse, lite vit chokladganache och är sedan toppad med en mycket söt med god marängsmörkräm. Persikomoussen var underbar, den hade jag velat ha mer av, mums!
 
Jag gör ju inte tårtor så ofta så jag måste säga att jag var mycket stolt och nöjd över denna. Inte nog med det så är det ju så himlans kul att baka tårtor, det är verkligen ett tillfälle att få vara lite extra kreativ. Dekorationen till denna tårtan fick bli tusenskönor som jag plockade nere på gården. Naturens skafferi är inte dåligt det.