Supersega maränger



Som alla säkert redan vet så älskar min fina karl sega maränger, är de inte tillräckligt sega så får jag helt enkelt baka fler tills perfektion uppnås. Dessa är perfektion, punkt slut! Efter två dagar är de helt ofantligt supermumsigt sega och det går nästan inte att sluta äta av dem. Är du också helt galen i sega maränger så testa dessa, men bli inte besviken ifall de fortfarande är mosiga i mitten när du tar ut dem ur ugnen. Låt de bara vara en dag eller två så kommer de vara perfekta.

Supersega maränger, två plåtar:

8 äggvitor
5 dl socker

Sätt ugnen på 150°/130° varmluft. Vispa äggvitan över vattenbad till ett fastare skum. Tillsätt sedan lite socker i taget och fortsätt vispa tills marängen är 60-65°. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa marängen tills den svalnat helt. Lägg marängsmeten i en spritspåse med en fin tyll och spritsa ut fina maränger, mina på bilden är ca 5-6 cm i diameter och ungefär lika höga. Grädda i ca 40 minuter beroende på storlek.

Härligt tomatbröd



Jag har verkligen haft en svacka när det kommer till att baka bröd, men i kylskåpet visste jag att det fanns en stackars jästklump som ville bli uppbakad så det var bara till att sätta igång ett litet brödbak. Detta härliga tomatbrödet fick smak av timjan, oregano, lite mynta och en nypa rökt paprikapulver. Servera det tillsammans med en mumsig soppa eller kanske på buffébordet tillsammans med lufttorkad skinka och smarriga oliver.

Härligt tomatbröd, en finfin limpa:

25 g jäst
2½ dl passerade tomater
1 msk vitt vin
½ dl olja
Ca 6 dl vetemjöl
½ msk salt
1 msk farinsocker
1 msk blandade torkade örter/kryddor (i mitt bröd finns rosmarin, oregano, mynta och lite rökt paprikapulver)

Blanda passerade tomater och vitt vin och värm till 37°. Rör ut jästen tillsammans med tomatvätskan i en bunke. Tillsätt resen av ingredienserna och arbeta i 15 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand. Jäs degen under bakduk i 40-50 minuter eller till dubbel storlek. Baka ut degen, jag gjorde tre långa strängar och flätade ihop dem. Sätt ugnen på 200° och låt sedan brödet jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.

Knockout-Arriabbata



Jag måste bara tipsa om denna helt sjukt goda och enkla middagsrätt. Det är min favorit Jamie Oliver som varit i farten igen och fått mig till att vilja ha mer och mer. Såsen är mild och helt underbar medan chilin är stark och kraftfull, perfekt rätt där alla kan anpassa styrkan själva. Pangrattaton är bamsegod och kompletterar såsen perfekt. Denna rätt kommer jag göra många gånger igen!

Knockout-Arriabbata, recept från Jamie Olivers Mat för hela året:

4 hela färska röda chilis
Olivolja (eller någon annan olja som du har hemma)
2 vitlöksklyftor, skivade
3 sardellfiléer
1 tsk torkad oregano
400 g krossade eller passerade tomater
400 g pasta

Chili pangrattato
En rejäl näve smulat bröd
Olivolja
3 vitlöksklyftor, krossade
1 torkad chili, smulad (jag använde chiliflakes)

1. Pricka chilifrukterna med en nål och lägg dem i en stor stekpanna. Täck med 1 cm olja och ställ pannan på mycket svag värme. Häll av det mesta av oljan när chilin har mjuknat (eller spara oljan till andra recept). Tillsätt vitlök, sardeller och oregano och fräs sakta i ett par munuter. Rör i tomaterna och koka försiktigt upp så att inte chilin går sönder.
2. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen och börja göra chili pangrattato. Kör brödet i en matberedare med en nypa salt till små smulor. Häll en skvätt olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken och några nypor torkad chili. Tillsätt brödsmulorna efter några minuter och skaka pannan så att allt täcks av oljan. Fortsätt fräsa i 5-7 minuter tills dess att brödsmulorna blivit knapriga och fått fin färg, dra sedan stekpannan från värmen och ställ åt sidan.
3. Låt pastan rinna av, häll den sedan i såsen och skaka om försiktigt. Dela upp pastan i flera skålar och lägg med en chili i varje skål. Strö över pangrattato och servera.

Vit chokladkladdkaka med banan



Denna fina kaka bjöd jag våra grannar på efter att vi hade haft grillkväll på valborg. Kanterna var både fina och goda, mitten var det värre med eftersom jag inte kan följa recept till 100% och den blev inte klar. När jag satte tårtspaden i den så rann det smet över hela fatet, jag sa att det skulle vara så, haha. Nej, gör inte samma misstag som jag! Använd en form med 24 cm i diameter, inte en liten som brukar användas till småtårtor. Grädda kakan tillräckligt länge och känn på den, lita inte på att den är klar bara för att det luktar bränt i köket, den lilla småtårtsformen läckte tydligen ut smet i botten på den nystädade ugnen. Men kanterna var ju goda i alla fall och den var ju väldans fin från början :)

Vit chokladkladdkaka med banan:

200 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
2 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kesella
1 ½ mogen banan

Glasyr:
50 g vit choklad
Vatten
Florsocker

Börja med att sätta ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull, ta den från värmen, lägg i chokladen i bitar och rör tills chokladen smält. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa sedan i bananerna så att de går sönder helt. Rör i mjöl, kesella och chokladblandningen. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i ca 30 minuter, känn på den så att den inte är flytande i mitten. Smält chokladen till glasyren och blanda samman med florsocker och lite vatten till en bra konsistens, här får du improvisera lite. Bred glasyren på den svala kakan och garnera med kiwi.

Amerikanska blåbärsmuffins



Dessa blåbärsmuffins är riktigt smarriga. Malin bjöd mig på dem en solig dag i mars då vi fikade på balkongen. Riktigt smidiga är de dessutom eftersom de passar lika bra till fika som till mellanmål eller lyxfrukost. Blåbären går att byta ut mot det du tycker bäst om, hallon tror jag är en riktigt höjdare. 

Amerikanska blåbärsmuffins, ca 9 normalstora:

2 ½ dl vetemjöl
1¼ tsk bakpulver
En nypa salt
65 gram smör
1¼ dl farinsocker
1 stort ägg
½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
125 gram blåbär

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker fluffigt, vispa i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljsocker, mjölk och smör. Vänd ner mjöl och bakpulver och sist bären, det gör ingenting ifall de är frysta. Fyll upp muffinsformar och grädda i ca 15-20 minuter beroende på storlek.

Lemoncurd



Jag bakar en hel del maränger och macarons, det är ett faktum. Alltid blir det massor av äggula över som bara står och väntar på att jag ska hitta på någonting, denna gången fick det bli en burk härlig lemoncurd. Jag tycker att det är riktigt smarrigt att ha curden på fil eller yoghurt, testa det du också. 

Lemoncurd, en stor burk eller två mindre:

4 äggulor
2 dl socker
2 citroner
25 g smör

Värm äggulor och socker under vispning, antingen över vattenbad eller på spisen på låg värme. Tillsätt citronsaft och låt krämen sjuda tills den tjocknat. Dra bort från värmen och rör i smöret. Häll upp på väl rengjorda burkar.

Sega chokladmaränger



Om Tobbe får välja så väljer han sega maränger. Egentligen ska de vara helt naturella, men de måste vara sega. Jag har testat massor med recept (okej, olika propotioner av äggvita och socker) men inte träffat rätt. Dessa däremot är nästan helt perfekta, krispiga på utsidan, sega i mitten och trevliga att hålla i. Jag ska testa marmorera dem med någon smarrig bärpuré någongång, det tror jag kan bli gott.

Sega chokladmaränger, ca 9 stycken:

4 äggvitor
2 ½ dl socker
60 g mörk choklad

Sätt ugnen på 150°/130° varmluft. Vispa äggvitan över vattenbad till ett fastare skum. Tillsätt sedan lite socker i taget och fortsätt vispa tills marängen är 60-65°. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa marängen tills den svalnat helt. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Vänd ner chokladen i marängen med en slickepott, men rör inte för mycket, marmorering är snyggt. Grädda i ca 40-50 minuter beroende på storlek.


Mjukglass



Här i Nässjö har himlen varit knallblå och solen har gassat både idag och igår. Jag har som vanligt bränt mig och Tobbe börjar bli brun. Idag blev han sugen på mujuklass, men allt var superstängt. Snäll som jag är gjorde jag hemgjord mjuklass till honom, yum. Den blev riktigt god och smakade nästan exakt som den som kommer ur en maskin. Testa själv!

Mjukglass, ca 4-8 glassar beroende på storlek:

Ca 500 g vaniljglass
Ca 2-3 dl vispgrädde

Ta fram vaniljglassen, skär i mindre bitar och lägg i en bunke. Vispa grädden lätt och tillsätt sedan i glassen. Vispa med elvisp tills glassen har fått mjukglasskonsistens. Är den för hård så tillsätt lite mer grädde och är den för mjuk så ha i lite mer glass. Spritsa ut glassen i strutar och strössla med någonting du tycker är smarrigt.