GranskottssirapI våras var jag och Malin ute och plockade lite granskott för att jag skulle kunna göra sirap precis som Ernst Kirchsteiger. Tålamod är en viktig ingrediens för att kunna göra sirap, likaså sol. Smarrig som tusingen blev den i alla fall efter all väntan. Smakerna går att variera i oändlighet, jag tror att rosmarin och citron kan bli en riktigt höjdare!

Granskottssirap:
 
En burk eller annan glasbehållare
Socker
Citron
Granskott (eller någon annan smaksättare)
 
Varva socker, citron och granskott i burken. Avsluta med ett lager socker. Låt den sedan stå i ett soligt fönster och vänta tills sockret smält. Sila sedan sirapen och häll över i en ren burk.

En liten chokladcupcake med mousse

Behöver jag säga annat än mums egentligen? Gudomligt, underbart, supergott! Moussen är samma som här och cupcakereceptet har jag hittat här.
 
Chokladcupcakes, ca 12 st:
 
95 g mjöl
77 g kakao
¾  tsk bikarbonat
¼ tsk bakpulver
35 g mörk choklad, hackad
125 ml kokande vatten + 1 tsk kaffepulver eller 125 ml varmt kaffe
125 ml grädde
1 tsk vaniljsocker
1 stort rumstempererat ägg
60 ml vegetabilsk olja
250 g socker
 
Sätt ugnen på 180°. Häll varmt kaffe/kokande vatten och kaffepulver över den mörka chokladen och rör tills det smält. Låt stå i 15 minuter och svalna. Sikta mjöl, bakpulver, bikarbonat och kakao i en skål. Vispa äggen fluffiga i ca 2 minuter. Tillsätt sedan oljan och vispa i 30 sekunder, inte mer. Tillsätt den avsvalnde chokladblandningen, sockret och grädden. Vispa detta i ca 2 minuter. Tillsätt sedan de siktade torrvarorna och vänd ihop. Sila smeten för att få bort eventuella klumpar. Dela upp i muffinsformar och grädda i ca 20 minuter beroende på storlek.