Therésias Nybörjarbröd
Detta brödet är verkligen supergott! Det är dessutom snabbt, enkelt och väldans variationsvänligt. Jag har testat på det klassiska receptet men också med lite solrosfrön och linfrön, det funkade också jättebra. Helt enkelt en jättebra grund till snabbakat och gott bröd.
Therésias recept på Nybörjarbröd:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk sirap eller olivolja
4-6 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
ev. ägg till pensling och oskalat sesamfrö till garnering
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite vatten och rör ut jästen i det. Häll i resten av vattnet. Rör ner salt och sirap eller olivolja (ta det du har hemma). Arbeta därefter ner mjölet tills degen blivit jämn och släpper från degbunkskanten. Låt jäsa i 30 minuter med bakduk över. Ta upp degen på köksbänk med lite mjöl på och knåda den. Använd eventuellt lite mer vetemjöl om degen känns väldigt kladdig. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen i den (har du ingen brödform går det bra att forma degen till en limpa och lägga den på en plåt med bakplåtspapper). Låt jäsa i 30 minuter till under bakduk, pensla eventuellt med lite uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.
Källa: Sötasaker, Nybörjarbröd