Färskost med kantareller

Till förrätt i lördags gjorde jag en kantarellfärskost som blev helt gudomlig. Kantarellerna köpte jag på torget här i Lidköping, 1,3 kilo för 50 kronor ser jag som ett riktigt klipp!



Färskost med kantareller:

Ca 115 g Philadelphia
200 g kantareller
1-2 tsk mjölk
Gräslök
Salt
Peppar
Smör

Hacka kantarellerna i mindre bitar och stek i smör, jag stekte i två omgångar så det blev ganska trångt i pannan med allt på en gång. Salta och peppra kantarellerna en aning. Vispa philadelphian fluffig med elvisp, tillsätt mjölken så att den blir en aning mjukare. Vänd sedan ner kantarellerna och önskad mängd gräslök i färskosten. Ställ in i kylen ca en timme innan den klickas upp på en härlig bit surdegsbaguette.



Kronärtskocksoppa



Kronärtskocksoppa:

1 msk olivolja
1 burk konserverade kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
½-1 grönsaksbuljongtärning
2½-5 dl vatten
Ca ½-1 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Basilika
Persilja
Soltorkade tomater
Ev. Tryffelolja

Hacka vitlöken och stek den mjuk i olivoljan i en kastrull. Hacka kronärtskockorna och fräs någon minut tillsammans med vitlöken. Tillsätt buljongtärning och vatten och koka i ca 5 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Häll i vispgrädden och värm. Smaksätt med salt och peppar. Toppa soppan med hackad basilika, persilja och soltorkade tomater. Några stänk tryffelolja är pricken över i.

Rödavinbärscuppiesar



Är den inte helt bedårande?

För att själv slänga ihop dessa sötnosarna behövs en vaniljmuffinsmet som ni kan hitta här. Skillnaden är att jag ar tillsatt ca 1-2 dl rödavinbärssylt i smeten innan jag klickat ut den i muffinsformarna. Grädda tills muffinsen svarar tillbaka när du trycker på dem. Frostingen är en mascerponefrosting som ni kan hitta här.

Det var denna cuppien jag hade med mig till jobbet och den uppskattades verkligen av mina kära arbetskamrater.

Stompa



För någon vecka sedan så gjorde jag stompa till frukost, mums med nybakt bröd på morgonkvisten.

Stompa:

2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1.5 liter Rågsikt
5 dl yogurth
1.5 dl sirap

Blanda torrprodukterna och blanda sedan i yogurthen och sirapen. Arbeta ihop till en smidig deg och dela upp i ca 20 små bollar som du sedan kavlar ut. Grädda på hög värme i stekpanna tills brödet fått färg, vänd på det och grädda andra sidan också. Servera ljumna med smör, ost och kanske lite marmelad.

Söndagsgodis



Dessa sötnosarna ska få följa med mig till jobbet på söndag, jag hoppas att de håller sig fina tills dess. Då får vi se ifall mina kära arbetsvänner kommer att gilla dem. Frostingen är min egna komposition så det blir spännande att se ifall den håller formen. I värsta fall så blir det muffins med såsfrosting, blä!


På måndag kommer Millie, wiiie!

Fetaost- och salamipaj




Fetaost- och salamipaj:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Arbeta tillsammans till en fast deg snabbt och tryck ut i en pajform. Ställ kallt under tiden fyllningen görs eller ca 15-30 minuter. Vill man så kan man förgrädda skalet i 10 minuter i 250° innan fyllningen läggs i.

Fyllning:
5 körsbärstomater
Ca 7 skivor salami
1 pkt fetaost
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
Salt
Peppar

Skiva tomater, salami och fetaost. Lägg detta i pajskalet. Vispa ihop äggen, mjölken och grädden, smaksätt med salt och peppar. Häll detta i pajskalet över fyllningen. Grädda pajen i ca 15-20 minuter i 200°-250°, servera med en sallad.