Apelsin- och äpplemuffin

 
Just nu sitter jag och mumsar på den här tillsammans med en kopp tropiskt te. Det är en muffins med finrivet äpple och skal av apelsin, riktigt smarrigt. Äpplet gör den saftig och tillför lite syra eftersom det är Granny Smith och apelsinen gör att det smakar härligt vintrigt och juligt. Godast är den såklart ljummen tillsammans med en liten klick apelsinmarmelad, jag har använt mig av den här marmeladen. Detta är också mitt bidrag till Månadens Sötsak som är "Värmande" nu i november.
 
Apelsin- och äpplemuffins, ca 6 stycken:
 
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
75 gram rumsvarmt smör
Knappt 1 dl farinsocker
1 ägg
Ett finrivet syrligt äpple, ex Granny Smith
Rivet skal från en liten apelsin
 
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst, tillsätt sedan ägget och vispa ordentligt. Lägg i resten av ingredienserna och rör ihop ordentligt alternativt vispa ihop på låg hasighet. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ca 25 minuter.

7/11-2012

 
Nu är det minsann officiellt. Den 7 november gick min fina karl ner på knä och igår fick vi hämta ringarna.
 
Total lycka ♥

Formfranska

 
Detta recept på formfranska är en riktig räddare i nöden. Snabbt att baka, smakar helt fantastiskt, knastrig skorpa och blir härligt fluffigt inuti. Det är precis så jag vill ha mitt rostbröd. Inte nog med det så håller sig brödet saftigt och mjukt i flera dagar, mycket längre än köpebröd. Receptet var ett resultat av en googling på ordet formfranska och kommer från Smaskens.nu.

Formfranska, 2 bröd:

1 paket jäst
3 tsk flingsalt
1 msk honung 
½ dl smakrik olivolja
5 dl vatten
1 ägg
Drygt 700 gram (ca 11 dl) Manitoba cream, vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Neutral olja till brödformarna

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivolja, ägg, salt och honung. Arbeta därefter ned mjölet noga i degvätskan; med degkrokar, eller med en köksmaskin.

Låt degen jäsa i uppemot en timma, den ska resa sig ordentligt. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, och lägg dem i oljade brödformar. Sätt igång ugnen på högsta värme och låt bröden jäsa i bakformarna under tiden den blir varm. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden på högsta värme i ca 10 minuter och sänk sedan värmen till 200°, grädda i sammanlagt 30-35 minuter. Mörknar de för fort så lägg över lite folie.