Formfranska

 
Detta recept på formfranska är en riktig räddare i nöden. Snabbt att baka, smakar helt fantastiskt, knastrig skorpa och blir härligt fluffigt inuti. Det är precis så jag vill ha mitt rostbröd. Inte nog med det så håller sig brödet saftigt och mjukt i flera dagar, mycket längre än köpebröd. Receptet var ett resultat av en googling på ordet formfranska och kommer från Smaskens.nu.

Formfranska, 2 bröd:

1 paket jäst
3 tsk flingsalt
1 msk honung 
½ dl smakrik olivolja
5 dl vatten
1 ägg
Drygt 700 gram (ca 11 dl) Manitoba cream, vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Neutral olja till brödformarna

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivolja, ägg, salt och honung. Arbeta därefter ned mjölet noga i degvätskan; med degkrokar, eller med en köksmaskin.

Låt degen jäsa i uppemot en timma, den ska resa sig ordentligt. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, och lägg dem i oljade brödformar. Sätt igång ugnen på högsta värme och låt bröden jäsa i bakformarna under tiden den blir varm. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden på högsta värme i ca 10 minuter och sänk sedan värmen till 200°, grädda i sammanlagt 30-35 minuter. Mörknar de för fort så lägg över lite folie.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback