Nyponmacarons



Jag har länge velat testa på att göra nyponmacarons och igår tog jag tag i det. Vädret var minst sagt ostabilt och det var nog därför (i kombination med min nya ugnsduk) som hälften av de små läckerheterna exploderade och liknade helgalna biskvibottnar. Men som vi alla vet så är alla macarons är smarriga, även de fula. En plåt blev i alla fall godkänd och nu får några utvalda kakor stolt visa upp sig här. Jag har fyllt dem med vit chokladganache som jag smaksatt med ytterligare lite nypon eftersom jag inte vågade dra på så mycket i själva kakorna.


Nyponmacarons, lite drygt tre plåtar:

120 g äggvitor, uppdelat i två skålar 60 g vardera, rumstempererade
35 g strösocker

130 g fint malen mandel
20 g nyponskalmjöl
150 g florsocker

150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

· Sikta mandeln tillsammans med florsockret så att det inte finns några klumpar eller stora mandelbitar.
Nu blir det två saker samtidigt:
1. Vispa 60 g äggvita till ett skum med elvisp eller assistent, tillstätt strösockret och fortsätt vispa.
2. Koka upp vatten och socker till en sockerlag, rör inte i kastrullen för då blir det sockerkristaller. Sockerlagen är klar när den är 112-118°, använd termometer!
· Häll ner sockerlagen i äggviteskummet/marängen i en stråle. Vispa hela tiden! Fortsätt sedan att vispa tills marängen har svalnat. Det tar en stund, känn på bunken så vet du när den är redo.
· Blanda de ovispade 60 g äggvitan med mandeln, nyponskalmjölet och florsockret. Det ska bli geggigt som bara den. Det är i denna geggan du tillstätter färg om du vill, ta lite extra färg eftersom marängsmeten är vit.
· Blanda nu ihop marängen med mandelgeggan. Nu gäller det att röra lagom mycket, är du osäker på hur mycket som är lagom så testa klicka ut lite smet på en tallrik, ifall det blir en topp på den så ska du röra lite till, smälter smeten tillsammans så är det finfint.
· Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut fina runda plättar på en plåt med bakplåtspapper/ugnsduk.
· Låt macaronsen vila i ca 30 minuter innan du gräddar dem på 155-160° i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter beroende på storlek.
· Lossa försiktigt macaronsen från plåten och låt svalna innan du fyller dem med vit chokladganach.


Vit chokladganache:

½ dl vispgrädde
100 gram vit choklad
½-1 tsk nyponskalmjöl

Hacka chokladen, koka upp grädden och häll i den vita chokladen och nyponskalmjölet. Låt sätta sig i kylskåp.


Farinmuffins med röda vinbär



Dessa smarriga muffins passar perfekt för balkongfikat i solen tillsammans med en kopp kaffe. Dessa kommer garanterat bli en favorit här hemma eftersom de var så underbart mumsiga! Vinbären går att byta ut mot vad som finns i frysen, smidigt som bara den.

Farinmuffins med röda vinbär, ca 9 normalstora:

2½ dl vetemjöl
1¼ tsk bakpulver
En nypa salt
65 gram smör
1¼ dl farinsocker
1 stort ägg
½ tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
125 gram röda vinbär
Rivet skal av en citron

Tina vinbären ifall de varit frysta, sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Vispa ägg och socker fluffigt, vispa i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljsocker, mjölk och smör. Vänd ner mjöl och bakpulver och sist bären. Fyll upp muffinsformat och grädda i ca 15-20 minuter beroende på storlek.


Kokosmuffins



När det vankas fika så är det såklart kul att bjuda på någonting smarrigt. Dessa små härligheter slängde jag ihop till en av alla fikor som jag och Malin har inmundigat. Receptet är från Leilas a piece of cake, men jag har bytt ut mjölken och tillsatt lite kokosflingor. Snabbt, enkelt och gott.

Kokosmuffins, ca 12 stycken:

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl kokosmjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten. Balnda mjöl, bakpulver, kokosflingor och salt och vänd sedan ner detta i smeten. Fyll muffinsformar och toppa med lite riven kokos ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Kokos- och jordgubbssmoothie



Ibland är jag lite smått beroende av smoothies, då dricker jag minst ett stort bamseglas om dagen. Här ovan syns en riktig vinnare med smak av kokos, jordgubbar och lite lime. Till denna använde jag lite drygt en halv burk kokosmjölk, 6 jordgubbar, saften av en ½ lime och två matskedar turkisk yoghurt. Egentligen räcker det där till två personer, men jag svepte den själv för det är jag värd :)

Den lila puffiga



I förra veckan gav jag mig på att sy en klänning efter att ha köpt symönster från 50-talet. Här är resultatet, jag är himlans stolt måste jag säga. Så jag har med andra ord varit lite otrogen mot min kära bakning, men oroa er inte, det kommer upp någonting smarrigt inom kort.