Gråbullar



För någon vecka sedan ville Tobbe ha frukostbullar som påminde honom om när han var liten, de var grå och därmed får de heta Gråbullar. Så det fick bli ett samtal med hans mamma för att ta reda på vad som skulle vara i dem. Enkla som tusan var de, helt perfekta att bara slänga ihop lite snabbt när skafferiet står tomt.

Gråbullar:
25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 tsk salt
1 ägg
Hälften rågmjöl och hälften vetemjöl special

Smält smöret och blanda med vattnet, värm till 37°. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med degvätskan. Knäck i ägget och häll i saltet. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl tills det blir en kladdig deg, den ska inte vara mjuk och len. Jäs under duk i minst en timme, gärna två. Baka sedan ut degen till små bollar, låt dem jäsa under duk i ca 30-60 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 200° tills de fått lite färg och låter ihåliga när du knackar på dem, det tar ungefär 10-12 minuter. Godast är de varma med smör och ost på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback