Sockerkakstårta med jordgubbar och grädde



När min fina karl fyllde år i somras fick jag baka tårta till honom. Det skulle inte vara vilket tårta som helst heller utan jag fick stränga regler om att det skulle vara en sockerkaks/jordgubbs/grädd-tårta, varken mer eller mindre. Trist att inte få göra vilken tårta som helst, men ändå ganska skönt med direktiv. Nörjd som tusan blev han i alla fall med denna och den slank ner utan problem.

Sockerkakstårta med jordgubbar och grädde:

2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa en rund springform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt den svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner smör, vatten och mjölblandning i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30-40 minuter på nedesta falsen i ugnen. Låt kakan stå ett par minuter efter gräddningen innan du tar bort formen, låt den sedan svalna helt.
Dela sockerkaksbotten i två delar och ha på massor med mosade jordgubbar. Lägg sedan på den andra bottnen och dekorera med vispad grädde och jordgubbar.
Trackback