Ankarstock

 
 
Ankarstock - skojigt namn, ultragott bröd. Detta blev genast en favorit hos Tobbe och jag har blivit tillsagd att jag måste baka det igen. Limporna blev saftiga och höll sig mjuka länge i en påse i skafferiet, det tycker jag är viktigt när det kommer till bröd eftersom jag i princip bara äter en skiva om dagen. Jag halverade receptet och ändå lyckades jag fylla frysen så att en limpa fick bli gå-bort-present.  
 
Ankarstock, 4-8 bröd:
 
Födeg - Dag 1
50 g jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
 
Huvuddeg - Dag 2
50 g smör
7 dl vatten
3 dl farinsocker
4 tsk salt
1 msk kinesisk soja
7 dl vetemjöl special
17-18 dl rågsikt
Olja
Mjölk
 
Dag 1
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
 
Dag 2
Häll smeten från dag 1 i en degblandare. Smält smör i en kastrull och häll i vattnet, värm till 37°. Häll degspadet tillsammans med farinsocker, salt och soja i bunken. Tillsätt sedan vetemjöl special och rågsikt. Arbeta degen i minst 15 minuter i maskin eller 30 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter i bunken under en duk. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4-8 limpor. Lägg limporna på en plåt eller i formar, pensla dem sedan med olja. Pensla mellan limporna ifall du bakar dem på plåt, då är de lättare att dela på efter gräddningen. Sätt ugnen på 200° och låt limporna jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i 30-40 minuter. Pensla limporna med mjölk efter att du tagit ut dem ur ugnen och låt svalna på plåten under en bakduk.
 

Kommentarer
Postat av: Littledessert - Recept & Webbshop

Det såg ju suuper gott ut!

2012-08-07 @ 10:46:58
URL: http://littledessert.se
Postat av: makeityourownelin

Fin blogg du har.
Älskar att du blandar matlagning med dina fina klänningar som du syr.

2012-08-13 @ 14:00:54
URL: http://makeityourown.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback