Yummie yummie päronpaj
Jag må ha lagt vantarna på receptet till världens smarrigaste päronpaj, det ni! Krispig botten och ljuvlig fyllning, nästan för bra för att vara sant. Jag är vanligtvis en riktig hejare på att göra svampiga och mosiga pajbottnar, men jag har minsann lärt mig. Gör små portionspajer och hoppa jämfota av lycka när du pular i dig ett gäng tillsammans med en klick vaniljglass på toppen.
Yummie yummie päronpaj, en stor eller ca 8 små:
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2msk strösocker
1 ägg
Skär smöret i kuber och lägg i en bunke tillsammans med mjöl och socker. Finfördela smöret med fingertopparna (eller i en matberedare) i mjölblandningen. Blanda ner ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Går den inte riktigt ihop så tillsätt lite vatten. Låt pajdegen vilja i kylskåp i minst 30 min. Sätt ugnen på 175°, kavla sedan ut degen på mjölat bakbord och klä en stor pajform eller flera små. Nagga bottnen (klä eventuellt in i ugnsfolie och häll på torkade ärtor eller liknande) och förgrädda dem i ca 10 minuter.
Fyllning
50 g mald sötmandel
50 g smör, rumstempererat
¾ dl strösocker
1 ägg
2-3 päron
Rör ihop mandel, smör, socker och ägg till en smidig kräm. Skala och skiva päronen tunt. Lägg päronskivorna i pajskalen och täck sedan med mandelkräm. Dekorera med mandelspån och grädda sedan mitt i ugnen på 175° i ca 20-25 minuter (något längre för en stor paj skulle jag tro, gå lite på känsla).
Kommentarer
Postat av: Mamma
Var det denna du tyckte att jag skulle göra?
Ser gott ut!
Postat av: Linnea
Hej! Jag undrar hur du har gjort din bloggdesign? Otroligt fin blogg!
Svar:
Emilia P
Trackback