Chokladiga cupcakes



Igår behövde jag lite terapi och då bakade jag cupcakes. Det fick bli tvåfärgade sådana, ena smeten smaksattes med vaniljsocker och den andra med kakao och bitar av vit choklad.

Chokladiga cuppiesar:
100 g smör
2 ägg
1½ dl strösocker
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
Ca 3-4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50-100 g hackad vit choklad (en smaksak)

Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör och mjölk och blanda sist ner torrprodukterna. Dela sedan på smeten och blanda vailjsocker i ena smetskålen. Vänd den hackade vita chokladen i mjöl så sjunker den inte till botten vid gräddningen och blanda sedan ner detta och kakao i den andra smetskålen.
Grädda i ca 5-10 minuter i mitten av ugnen. Jag brukar peta lite på dem så att jag vet när de är klara.

Spritsa på lite frostning när de har svalnat helt. Mumsfillibabba.

Poscherat ägg med sallad



Idag åt jag poscherat ägg för första gången i mitt liv och det var faktiskt oväntat gott. Enkelt var det att göra också. Salladen lät jag vara ganska enkel med romansallad, tomater och salladslök. Dressingen bestod av turkisk yoghurt, parmesan, citron, salt och lite vitlök. Dock kändes dressingen för tung, men jag har redan lite nya ideér som jag ska testa.

Ägg poscheras såhär enkelt:
1 Ägg
Vatten i en kastrull, ca 1 liter
1 msk Ättika
Salt

Koka upp vattnet och stäng av plattan när det kokat upp. Häll i salt och ättika. Knäck ägget i ett glas eller en kopp och låt det sedan sakta glida ner i vattnet så att gulan blir helt omsluten av vitan. Låt ägget vila i vattnet i ca 3-4 minuter, gulan ska vara härligt krämig. Ta upp med hålslev och låt vattnet rinna av.

Tomatsoppa med topp



Idag blev det tomatsopa till lunch, yum yum. Jag toppade den med stekt aubergine och squash, lite riven ost och basilika. Helt galet gott blev det.

Tomatsoppa med topp:
500 g passerade tomater
2 dl vatten
½ kycklingbuljongtärning
1 hel solovitlök
1 tsk balsamvinäger
1 lagerblad
3 skivor aubergine
3-5 skivor squash
Basilika
Riven ost av valfri sort
Salt
Svartpeppar
Smör

Stek vitlöken mjuk i en kastull. Tillsätt resterande ingredienser och låt puttra ihop ett par minuter. Stek under tiden aubergine och squash i en stekpanna tills de är mjuka, krydda med lite salt och svartpeppar. Strimla dem sedan och strö över soppan tillsammans med lite riven ost och basilika.

Pizza



Ikväll fick det bli pizza till middag eftersom jag inte hade någon fantasi alls!
Supergod med massor av svenska små tomater, squash, stekt aubergine, salt, svartpeppar, små små bitar av svecia, mozzarella såklart och mängder med basilika. Yum!

Minimumscupcakes



Jag har länge velat göra minismå cupcakes som man kan sluka hela. Idag sår jag att Bakfnatt-Hanna hade gjort formar av choklad med hjälp av ischokladformar. Min tanke har tidigare varit att baka cuppiesarna direkt i iscoklad eller knäckformar men tyckte att det lät mycket smidigare att göra formar i choklad som jag sedan kunde fylla med cuppiedeg. Detta är lite som cakepops fast i pralinform.

Minimumscupcakes:
1 färdig muffin sedan tidigare bak. Jag använde vaniljmuffin.
2½ tsk turkisk lättyoghurt
ca 4 rutor vit choklad

Mosa muffinen och blanda ihop med yoghurten till en deg.

Smält vit choklad och pensla/kelta insidan av ischokladformar, ställ in dem i frysen i ca 2-3 minuter. Upprepa detta en eller två gånger.

Rulla bollar av muffinsdegen och tryck försiktigt ner i chokladformarna, ta sedan försiktigt bort ischokladformen.

Frosting:
Jag har upptäckt att min frosting aldrig blir bra när jag följer recept så jag körde lite på känn. Men självklart mätte jag lite för att ha riktmärken nästa gång ifall den skulle bli bra, och tro mig, det blev den.
25 gram mjukt smör
½ tsk mjölk
½ nya salt
1 nypa vaniljsocker
Ca 50-100 gram floursocker
Ev. Karamellfärg

Vispa allting noga, tillsätt floursocker tills frostingen känns krämig och spritsbar.
Spritsa ut frostingen på cuppiesarna och lulla till dem med lite strössel och dylikt, då har du dina minimumscupcakes :)

Små och söta är de i alla fall, och helt galet goda!