Underbart fluffiga lussebullar



Idag är det luciadagen och då tycker jag att det passar utmärkt med lite lussebullar i decembermörkret. Just dessa bullarna är bland de godaste lussebullarna jag någonsin ätit, de är fluffiga och alldeles underbara. Receptet kanske verkar lite skrämmande i och med att bullarna ska jäsa i sammanlagt 3 timmar, men jag kan lova er att resultatet blir förträffligt bra.

Lussebullar, 60-70 stycken:

Deg 1:
5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1 g (två paket) saffran

Deg 2:
4 dl mjölk
2 dl strösocker
300 g rumstempererat smör
6 äggulor
En nypa salt
2 liter vetemjöl
Ägg att pensla med
Russin och pärlsocker till dekoration

Värm mjölken till den första degen fingervarm (37°) och häll den i en bunke/degblandare. Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 1 timme.
Värm mjölken till den andra degen fingervarm. Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl i en stor bunke. Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter. Låg degen jäsa i 1½ timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i mindre bitar och forma till lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 30 minuter på plåten innan du penslar dem med uppvispat ägg och dekorerar med russin och pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen på 175° i ca 8-12 minuter beroende på storlek.

Kommentarer
Postat av: Vardaxlyx

MUMMA ;-)

Kramkram

2011-12-15 @ 11:38:03
URL: http://vardaxlyx.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback