Mannafrutti



Jag har problem med att lära mig tycka om gröt. Havregrynsgröt har jag mest problem med så den har jag övergivit totalt. Mannagryn har jag haft hemma ett bra tag men jag har liksom aldrig fastnat för det heller. Min tanke har alltid varit att försöka få mannagrynsgröt att smaka som mannafrutti som finns i kyldisken, men det har inte riktigt blivit bra det heller. Fram tills idag! Efter allt för många dagar med bröd till frukost så behövde jag ett avbrott och bestämde mig för att testa göra mannafrutti en gång för alla. Och vet ni vad, det blev faktiskt gott! Jag år mannafruttin tillsammans med hemkokt sylt gjort på vildhallon, mums. Måtten i receptet är cirkamått, bäst är att anpassa det efter sina egna smaklökar.

Mannafrutti, 1-2 portioner:

Koka en portion mannagrynsgröt enligt förpackningen (2 ¼ dl mjölk + 2 msk mannagryn + ½ krm salt).
Låt gröten svalna.

¾ dl turkisk yoghurt
¾ dl kesella av valfri sort, jag använde hallonkesella
1 msk floursocker
½-1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser med mannagrynsgröten och servera tillsammans med någon smaskig sylt.

Skogens guld på en tallrik



Idag var jag nere på torget en runda och fick syn på berg av underbart guldigt gula kantareller. Jag kunde inte låta bli att köpa mig två hekto så att jag kunde bege mig hemåt igen och steka hälften av dem i smör tillsammans med lite salt och svartpeppar. Jag har verkligen börjat älska svamp, det är ju så fantastikt gott. Dessutom luktar de ju helt underbart, ungefär som som skog, frihet och fuktig mossa.

Katalanska maränger



Igår gapade maränglådan tom efter att jag tryckt i mig alla som var kvar. Detta var jag ju tvungen att åtgärda snabbast möjliga så det blev till att baka lite krispiga, sega sötsaker. Receptet har jag hämtat ur Leila Lindholms bok A piece of cake, men jag har minskat ner det lite. Jag har inte heller gjort marängerna så bamsestora som de är på konditori, men det gör dem inte mindre goda för det.

Katalanska maränger, 8-10 medelstora:

4 äggvitor
2,8 dl strösocker
Ca 1 tsk citronsaft
Ev. Karamellfärg

Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en skål som tål värme. Vispa blandningen för hand över vattenbad tills marängsmeten är va 60-65°. Ta sedan av bunken från vattenbadet och vispa länge med elvisp/köksmaskin tills marängen har svalnat. Droppa eventuellt i karamellfärg till önskad nyans, jag delade upp smeten och gjorde en rosa, en blå och behöll en vit. Grädda i mitten av ugnen på ca 130° i ca 1 timme, marängerna ska vara lite kladdiga innuti.

Kalops



Nu är Tobbe tillbaka på jobbet och sliter efter fyra dagars influensa. Superbt skönt för honom att vara på bättringsvägen, mindre superbt för mig att jag blivit sjuk. Jag ska minsann kurera mig ordentligt så att jag blir frisk innan helgens strapatser neråt landet.

Igår lagade jag kalops för första gången i mitt liv (hihi, kalops är sånt skojjigt ord, typ som klopps eller schlopps). Tobbe var sugen på det och jag testade på att laga. Det smakade precis som kalops! Jag är galet stolt över mig själv som faktiskt lyckades göra någonting "husmanskostigt" som inte smakade pyton. För något år sedan försökte jag mig på kålpudding och det var verkligen ingen hit, men efter denna kalops så kanske jag vågar mig på fler försök.

Havrebollar och Halmstad



Nu har det gått himlans lång tid sedan jag skrev någonting här, detta beror på att jag och min kära pojkvän har bytt bostad så detta har inneburit mycket stök och bök. Nu börjar det äntligen kännas som att vi börjar komma iordning och det planerar jag att ändra på genom att ta med mig massor av mina saker som har lagrats hos Mamma och Pappa här i Halmstad, där jag är nu. Idag ska jag träffa min kära vän Pauline, kanske hinna en runda till Eurostop och sist men inte minst hämta pojkvännen på tågstationen klockan 18.

Här ovan ser ni de där smaskiga havrebollarna/chokladbollarna som jag bjöd på när vi spelade Pandemia. Receptet har jag hittat hos Cupcakesfluffan, men jag har ändrat lite på det. Goda blev de, oh ja, men de kunde ha haft lite mer smak.

Havrebollar:

3 dl havregryn
1 dl socker
4 msk Oboypulver
75 gram rumsvarmt smör
¼ dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser med smöret och tillsätt mjölk. Vispa degen med elvisp så att havregrynen slås sönder. Smeten blir väldans kladdig så låt den stå i kylen ett par timmar så blir det mycket enklare att rulla bollar av dem, toppa dem sedan med kokos eller pärlsocker.