Mormor Magda



I början av Januari skrev jag om Mormor Magdas Därproducerade glass. Nu gör jag det igen eftersom jag längtar så tills dessa underbara glassigheter hamnar i en affär nära mig. Våren är ju faktiskt påväg även om det inte känns som det, idag är det till exempel mulet och kallt ute, men hoppet håller jag uppe. Här ovan ser ni bilder på smakerna Blåbärsdröm och Kakdeg, jag är helt galen i kakdeg så den ser jag fram emot och blåbär är ju inte helt fel det heller!

Jag läste också att Angela efterlyser kristallkronor till fabriken, hur fantastiskt fint låter inte det? Från mig är det inte långt till Jönköping och ifall det bjuds in till besök så kommer jag mer än gärna för att se den fabulösa lilla glassfabriken när den väl står klar.

Rosa små macarons



Jag råkade baka lite macarons, okej ganska många macarons. Faktiskt tillräckligt många så att jag kunde ta med mig ett gäng och bjuda på under våffelkalaset som Jessica så fint ordnade ihop igårkväll. Dessa har jag fyllt med en chokladganache och det blev supergott. Det lite trista är att de blev marängiga (dvs. hårda) när de hade fått svalna efter gräddning, men efter att ha lagt ihop dem med fyllning och låtit dem vila över natten så blev de helt superba. Enligt alla macaronrecept så ska det vara skalad mandel, men det är inte alltid jag orkar med den lilla delen av bakningen och macaronsen blir precis lika bra om man strumtar i att skala mandeln innan man maler den. Enda skillnaden är att de blir lite fint prickiga.

Macarons, Receptet är från Linnéa:

250 g florsocker
125 g mald mandel
2 tsk vaniljsocker
125 g äggvita
50 g socker
Valfri färg

Sikta alla de torra ingredienserna. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng. Färga marängen med valfri färg. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i marängen och rör tills allt blandats. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Försök att göra dom lika stora då de senare skall läggas ihop två och två. Låt kakorna torka minst 30 minuter innan de gräddas på 180 grader i nedre delen av ugnen.

Grädda i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och stannat. Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.

Chokladganache:

¾ dl vispgrädde
100 g 55% choklad

Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull, ta den från plattan och rör i chokladen. Blanda ihop till en smet och låt svalna i rumstemperatur i ca 30 minuter. Är den inte spritsbar så går det bra att låta den stå i kylen i ca 15 minuter till så blir den fastare i konsistensen. Spritsa ut på hälften av macaronsen och lägg ihop dem.



Atta ville också smaka på macarons men tji på henne, det fick hon minsann inte.


Jitterbuggare



I förra veckan gjorde jag jitterbuggare för första gången. De blev inte alls speciellt snygga, men det vart härligt goda. Maräng är ju gott och mördeg är ju också gott, så det kunde ju inte bli annat än mums! Jag har konstaterat att jitterbuggare ska bli min signatur-tant-kaka att bjuda på när det är kaffekalas och hur fantastiskt underbart namn är det inte, jitterbuggare, det klingar fint det. Min plan är att hitta massor med trevliga sätt att variera dem på så förhoppningsvis så hoppar det upp ett och annat spännande recept på alternativa jitterbuggare.


Klassiska Jitterbuggare á la Sju sorters kakor:

Mördeg:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
1 äggula

Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl socker

Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Låt degen vila svalt inlindad i plastfolie. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt ½cm tjock rektangel. Bred hälften av fyllningen på vadera rektangel och rulla ihop som två rulltårtor. Lägg rullarna i frysen en stund så att de blir lite hårdare och skär sedan i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på bakpappersklädd plåt och grädda i 12-15 minuter i ugn på ca 175°.

Mysfikorna (eller borde det vara mysflickorna?)



I fredags passade jag och Sandra på att ta en mysfika på Regnbågens konditori här i stan. Jag valde att smaska i mig det lilla konstverket här ovan. Innanför den härligt prickiga ytan fanns det hallonmousse och moussen som syns på toppen var med smak av lime, fantastiskt gott måste jag säga!

Dagen innan (alltså torsdags) var jag och fikade med Pauline och söta lilla Zelda. Då valde vi Vattenporten just för att det är enkelt att komma in med vagn där, men efter att ha uppdaterat min kunskap om utbudet på både Vattenporten och Renbågen så har jag konstaterat att jag hädanefter kommer att välja Regnbågen som förstaval när det kommer till fika. Jag har ju ingen barnvagn att ta hänsyn till men nog tyckte jag att det inte skulle vara större problem att få med sig en in.

Massor med mys, fika och flickor. Ja det blir ju mysflickorna :)

Fyra nya härliga böcker



Än finns det böcker att fynda på bokrean, jag ska ta mig en titt i affärerna till helgen igen då jag ska hem till Halmstad. Just nu finns det fyra trevliga böcker som inte har fått visa vad de går för i köket än här hos mig. Halv åtta hos mig har jag längtat efter ett tag och jag blev riktigt glad när jag hittade den på reabordet. Den andra boken uppifrån, Kärleksmums, kunde jag inte låta bli att ta med mig hem. Det är kakor och godsaker i mängder och bilderna är helt fantastiskt fabulösa, nästan i klass med Om jag var din hemmafru-boken. Jag hittade också en mjuk liten bok på reabordet, nämligen Salt & Peppar. I denna finns det massor med frestande recept, Sara köpte en likadan och hon har testat på ett par av recepten redan. Sist, men inte minst för det, har vi Mina fastrars mat som jag fastnade för. Jag har redan testat på ett par recept som finns på recept.nu men jag gillar böcker så den fick följa med också. I denna finns även den helt fantastiska gnoccigratängen som jag tidigare lagat.

Idag åt jag och Sara stuvade makaroner med massor av spenat till lunch. Planen var att lägga upp en bild på den gröna geggan, men jag upptäckte väldigt snabbt att grön gegga och stekt falukorv inte gör sig så bra på bild. Men gott var det i alla fall, ni får föreställa er gröna stuvade makaroner. Okej det lät väl inte speciellt supergott det heller, men det är det :)

Inte nog med det så har vi ätit en helt fantastiskt underbar jordärtskockssoppa till middag. Den blir det inte heller bild på än, men den var verkligen underbar. Mums!


Chokladmousse á la Flickan & Kakorna



Det finns en sorts mousse som jag och Sara inte kan få nog av och det är denna lite grönare variant med smak av choklad. Receptet har vi hittat hos, som rubriken förtäljer, Flickan & Kakorna och det är helt fantastiskt gott! Denna moussen är en av de godsaker som intas under veckorna, RawFood-godis is the way to go :) Det behövs verkligen ingen närmre förklaring på varför ni ska testa - bara gör det!


Chokladmousse, ca 2 portioner:

0,6 dl vatten
6 färska dadlar
¾ tsk vaniljpulver
En liten nypa salt
1 mogen avokado
½-¾ dl kakao
Ev agave eller honung för att söta

Häll vatten och dadlar i en matberedare och mixa till en lös smet. Skrapa ner innehållet från behållarens väggar och tillsätt resten av ingredienserna. Börja med den mindre mängden kakao. Kör och stanna sedan för att skrapa ner sidorna, kör igen och smaka av. Tillsätt eventuellt mer kakao och annat som kan behövas. Kör igen, smaka av osv. Lite kakao och lite extra agave ger en mildare chokladsmak, tvärt om ger en kraftigare smak.