Nigellas nudelrullar
För ett tag sedan besöte jag och Sara den asiatiska lilla affären här i Ljungby. Det besöket resulterade i ytterligare ett och vi blev lite drygt 250 kronor fattigare men många godsaker rikare. I och med att vårt kök numera kantas av asiatiska läckerheter så blir det ju att vi vill prova på lite nya saker.
Dessa nudelrullarna såg jag i Nigellas program Forever Summer och jag har tänkt på dem sedan dess. De verkade så himla trevliga och läckra när hon gjorde dem så jag kände att jag bara var tvungen att testa på dem.
Efter lite pill och kladd fick vi avnjuta dem med ett glas vitt vin, fantastiskt gott måste jag säga. De passar perfekt efter en het sommardag då man inte vill ha någonting tungt och varmt. Sara däremot tyckte att det saknades någonting och efter lite diskussion kom hon fram till att det var det lilla extra. Nästa gång vi gör detta ska vi ha med lite färsk strimlad chili, det kommer att göra susen! Receptet hittar ni här eller såklart percis här under.
Nigellas nudelrullar:
100 g glasnudlar
1 tsk risvinäger
1 tsk soyasås, vi använde en ljus japansk sådan
1 tsk Thailändsk fisksås
En knippe färsk grovhackad mynta
En knippe färsk grovhackad Thaibasilika
½ gurka, skivad i tunna stänger
6 finhackade salladslökar
Ca 7-10 rispappersark eller vad det nu kallas, de är runda och gjorda av bland annat tapioka
Koka glasnudlarna enligt förpackningen. Blanda soya, fisksås, risvinäger, mynta, basilika, gurka och salladslök i en bunke. Lägg i de kokade och avsköljda nudlarna och blanda försiktigt ihop så att allt är väl fördelat. Blötlägg rispappersarken enligt förpckningen och torka av dem. Lägg lite nudelblandning i mitten och vik ihop som en vårrulle. Dela i lagom stora bitar och servera tillsammans med soya.
Pizzabullar med oliver, citron och basilika
Kalasgott-Jennie har numera varje månad en utmaning för oss andra bloggare och matnördar. Utmaningen för februari är pizza/pasta/matpaj och självklart vill jag vara med och kämpa om det superfina priset då jag inte lyckades hitta på någonting bra förra månaden.
När jag och min Lillebror var små och skulle på utflykt så bakade Mamma ibland pizzabullar, dem åt vi kalla med händerna. Självklart var det Mammas pizzabullar gjorde att jag fick idén till tävlingen. Dessa har jag gjort med en lite vuxnare smak med oliver, citron och basilika. De blev riktigt supergoda och passar utmärkt att ha i frysen inför en mysig utflykt eller picknick.
Degen jag har använt mig av är ett litet experiment då min Pappa alltid tycket att pizzadegar kan vara tråkiga i smaken och det ville jag såklart råda bot på. Degen fick mycket god smak och är faktiskt bland de bästa jag har tuggat på och framför allt den bästa hemmagjorda pizzadegen jag någonsig gjort.
Pizzadeg:
¼ paket jäst (12,5 gram)
½ tsk salt
1 tsk honung
2 dl fingervarmt vatten
1 msk vispgrädde
1 msk mjölk
2 msk nötig rapsolja, jag använde mig av Zetas kallpressade rapsolja som är fyllig och nötig
5-6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt honung, salt, olja, mjölk och grädde samt vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och knåda tills degen känns smidig, ca 15-20 minuter för hand eller ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca en timme. Förbered under tiden tomatsås och fyllning.
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk brynt lökfond
1 nypa mörkt muscovadosocker
Salt
Svartpeppar
Fräs vitlöken i lite olja någon minut, tillstätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Fyllning:
1 medelstor squash
20-25 kalamataoliver, urkärnade
Skalet från 1 citron
En rejäl näve färsk basilika
1 dl stark smakrik ost, riven eller hyvlad
½ dl finriven parmesan
Svartpeppar
Salt
Riv squashen grovt med rivjärn, lägg den i en djup tallrik, salta och rör om, låt sedan vara i minst 5 minuter. Detta gör att vätskan lättare drars ut. Hacka oliverna, riv av det yttersta på citronen och strimla den färska basilikan.
Bygga pizzabullar:
Kavla ut degen till en rektangel, precis som när du gör kanelbullar. Bre tomatsåsen på och lägg sedan på fyllningen. Sedan rullar du ihop degen från långsida till långsida till en korv, det gör ingenting ifall den inte ser perfekt ut för den blir god ändå. Skär sedan degkorven i ca 5 cm skivor och lägg med snittytan uppåt i muffinsformar. Mina har legat i en muffinsplåt så att de fick lite stadga. Toppa eventuellt med lite ost. Grädda i ca 15-20 minuer i mitten av ugnen på ca 200-225°.
Tomat och tonfisksås
Tonfisksås är helt perfekt när lunchen eller middagen ska gå snabbt. Dessutom blir den supergod ifall man slänger i lite salladslök och andra godsaker också.
Dagens tonfisksås:
1 normalstor burk tonfisk i vatten
Ca ¾ kartong passerade tomater, 500g
5 salladslökar
1 tsk lökfond
2 tsk kapris
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Hacka salladslöken, spara eventuellt lite till garnering, och fräs i en kastrull med lite olja eller smör. Tillsätt tonfisken och fräs någon minut. Häll på de passerade tomaterna, lökfonden och kryddorna, vill du så går det bra att ha i kaprisen nu också. Låt puttra ihop och servera sedan med pasta.
Gojibollar
Har har vi en variant att mitt och Saras senaste vardagsgodis. Då vi har bestämt oss för att bara äta godis en gång i veckan, förslagsvis lördagar, så måste vi ju ha något substitut mitt i veckorna. Lotten föll på Raw Food och nu har vi experimenterat runt med lite smått och gott, vissa saker blir underbart goda och andra inte alls lika smarriga. Förhoppningsvis kommer det synas en del godis av den nyttiga sorten här i framtiden.
Jag gillade dessa bollarna väldans mycket, Sara tyckte att de hade en lite lustig eftersmak. Ett stort plus i kanten är den härliga färgen, den får mig på glatt humör.
Gojibollar:
½ dl gojibär, blötlagda i ca 10 minuter
1 dl cashewnötter
1 dadel
Rårörsocker att rulla bollarna i
Mixa nötterna i en matberedare, tillsätt sedan gojibären och dadlen och mixa till en formbar deg. Rulla till bollar och sedan i rårörsocker. Förvara dem i kylen.
Min fantastiska Kitchen Aid
Den är äntligen här och nu står den och förgyller köket med hela sin glans. Jag har klappat den, kramat den och pillat på den. Det är kärlek på mycket hög nivå måste jag erkänna. Än har den inte blivit provkörd, men detta hoppas jag få bukt på inom de närmsta dagarna. Jag kan som tur var nöja mig med att gå och beundra den lite då och då nu ett tag, jag måste ju smälta lyckan lite och få längta lite.
Pausen
After Eight med päron
Runt juletid köpte jag och Mamma hem en ask After Eight för att mumsa på, jag gillar mintchoklad väldans mycket måste jag erkänna. Men innan den tog slut hann jag skjutsa in två päronbitar med ett par bitar After Eight på till mig och min Lillebror. För detta är ju en riktig klassiker som inte kan gå fel.
After Eight med päron, 4 portioner:
Ett stort päron
8 bitar After Eight
Dela päronet i fyra klyfor och lägg på två bitar After Eight på varje. Skjutsa in i ugnen på ca 150-200° tills chokladen har smält.