Äggröra med tomat och salladslök
När jag var liten gillade jag bara äggulan, detta har som tur var ändrats och numera kan jag äta vitan också utan att tycka att det smakar blä. Något som ofta förekommer till lunch i mitt kök är just äggröra med tomater och salladslök eller gräslök. I tisdags fick detta bli min mättande brunch innan jag skulle åka till Lidköping.
Äggröra med tomat och salladslök:
2 ägg
1 tomat
2 salladslökar
Ärtskott
Salt
Svartpeppar
Stek äggen till en äggröra i ena delen av stekpannan samtidigt som de hackade tomaterna steker i den andra delen. Blanda ihop och tillsätt hackad salladslök. Salta och peppra. Servera med en bit bröd och ärtskott.
Sett i butik
Stekt ris
En dag i förra veckan fick det bli stekt ris till lunch. Helt okej tyckte jag, men det saknades någonting. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men det var minsann någonting som saknades.. Det behövdes lite fyllighet, sådär som stekt ris brukar smaka. Jag får ta och fundera på det lite och se ifall jag kan komma på någonting. Kan tänka mig att sesamolja är någonting som hade varit gott till, hum.
Citronmarängpaj på ett annat sätt
Jag hade bak-abstinens i torsdags. Sara var sugen på citronmarängpaj men vi vade inget smör att göra pajbotten av. Detta löste jag med att göra en rulltårtebotten i pajform, den sjönk sedan ihop och blev perfekt pajskal. Dessutom fuskade vi lite och använde färdigköpt lemoncurd, men det blir lika gott ändå.
Citronmarängpaj på ett annat sätt, en liten paj:
Botten:
1 ägg
¾ dl socker
¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i vetemjöl och bakpulver. Grädda i ca 200° i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
½ (ca 1-2 dl) burk lemoncurd
1 äggvita
2 msk socker
Några droppar citronsaft
Vispa äggvita med socker och citronsaft hårt. Bred ut curden på rulltårtepajskalet. Toppa med marängsmeten. Bränn av i övre delen av ugnen eller med brännare.
Pasta med grönsaksröra och fetaost
I torsdags orkade jag och Sara verkligen inte stå vid spisen en längre tid så då passade vi på att göra en supersnabb och enkel pastarätt. Jag älskar pasta tillsammans med kylens alla grönsaker, vitlök och tomat är det enda måstet i denna rätt, men annars så kan man ha i precis vad man än vill. Jag och Sara är lite smått besatta av vitlök så är inte du en vitlöksfantast som oss så går det bra att ha i mindre mängd.
Pasta med grönsaksröra och fetaost:
½ röd chili
2 solovitlökar
½ squash
4 champinjoner
1 paket färska sockerärtor
2 tomater
2 salladslökar
Ca ½-1 dl vatten
Honung
Vinäger
Salt
Svartpeppar
½ påse ruccola
Äkta grekisk fetaost
1 paket färsk pasta
Koka upp vatten till pastan. Finhacka chili, vitlök och salladslök. Skiva champinjonerna, squashen och skär i halvmånar och dela sockerärtorna. Fräs allt i lite olja eller smör i en stekpanna. Hacka under tiden tomaterna och ha i dem när de övriga grönsakerna har stekts i ca 2 minuter och vitlöken börjar bli mjuk. Låt tomaterna koka sönder till en sås och ha i lite vatten. Smaksätt med salt, peppar, honung och vinäger. Lägg pastan i det kokande vattnet. När det är ca 1 minut kvar på pastan så lägg i ruccolan i grönsaksröran och låt den steka med. Lägg upp pasta och röra på tallrikar och servera med grekisk fetaost.
Hallonbubbel
Igår lämnade jag och Sara in våra praktikrapporter som äntligen blev klara. Detta skulle vi såklart fira med vin i någon form. Sara hade för ett tag sedan köpt en flaska mousseande men hade kommit på att vi druckit den innan och att den var minst sagt odrickbad. Detta skulle vi minsann råda bot på och ner i glasen åkte två ordentligt rågade skedar hallonsorbet. Med sobet så blev det helt underbart gott och vi ville knappt att det skulle ta slut.
Hallonbubbel, ett glas:
Minst 2 msk hallonsorbet
2 dl torrt (odrickbart) vitt mousserande vin
Lägg sorbeten i glaset och häll på en skvätt, ca ½ dl, vin. Blanda runt tills det blir en tjock kräm. Det gör inget om det blir lite klumpar. Häll på det sista vinet och rör om försiktigt.
Under all kritik
Men snart mina vänner, så kommer min besatthet för godsaker att träda fram igen.
3 långa veckor
Dagen innan nyårsafton beställde jag en underbar, isblå Kitchen Aid. Dock fanns det knappt några alls på lager så jag fick beskedet att den skulle komma om ca 3 veckor. Så idag när jag satt och åt frukost så tyckte jag att det hade gått tre veckor, men nej. Mamma var snabbt där och påminde mig.
Jag längtar tills den kommer så galet mycket, har funderat massor på vad jag ska inviga den med. Kanske ska det få bli ett gäng macarons som jag kan ge till mina underbara älskade vän. Har ni några förslag på vad jag kan hitta på?
Bild
Mormor Magdas Därproducerade Glass
Har ni hört om någonting så spännande som Mormor Magdas Därproducerade Glass? Av en slump hamnade jag på denna fina hemsida och kollade med spänning vidare. Angela och hennes man har börjat sitt äventyr mot en glassfabrik, hur underbart låter inte det? Ovan visas smakerna Mormor Magdas Perfekt Plommon och Mormor Magdas Avocado spetsad med Chili. Om inte glassen finns i butik när värmen kommer så får jag minsann ta och åka till Jönköping och jaga ifatt dem båda, för detta är glass jag vill smaka! Sorbet är ju en iskall historia som alltid får mig på fall så vi kan ju alltid hoppas att de kommer att bjuda på sådan också, i en underbar smakkombination.
Klicka dig vidare in på Mormor Magdas Därproducerade Glass och dröm er bort till en varm sommar med klarblå himmel och en smältande glass.
Bilderna har jag lånat från Mormor Magdas hemsida, se länken ovan.
Ny design
Enormt stort tack till Ida som förklarade hur jag skulle få i ordning på wrappern.
Majssoppa
Idag fick det bli någonting som jag längtat efter att göra, nämligen majssoppa. Senast jag åt det var på en väns föräldras resturang när vi gick i sjuan, det var alltså ett bra tag sedan. Jag tycker i alla fall att min version blev väldans mumsig. Servera den som förrätt till 2-3 personer eller som jag gjorde, lunch till en hungrig soppälskare.
Majssoppa:
1 liten burk majs
1 liten charlottenlök
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl grönsaksbuljong
½ dl matlagningsgrädde
½ tsk sambal olek
Salt
Vitpeppar
Persilja
Hacka och stek löken mjuk. Häll i majsen och fräs någon minut. Tillsätt grönsaksbuljong och sambal olek, låt sedan koka upp och puttra någon minut igen. Mixa soppan slät och rör i grädden. Värm soppan försiktigt igen och smaka av med lite salt och peppar. Toppa med persilja.