Klassisk knäck
Knäck är underbart gott och klassisk sådan är ett måste såhär i juletid. Med eller utan mandel spelar ingen roll för min del, men denna gången fick det bli utan. Förhoppningsvis ska jag försöka att hinna med en lite mer udda knäck innan jul också, men det blir ett senare projekt.
Klassisk knäck, ca 75 stycken:
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
Ställ ut knäckformar på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda samman ingredienserna i en kastrull. Doppa ner en termometer så blir det enkelt att läsa av när knäcken är klar. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°, det tar ca 20-30 minuter. Vid 130° blir knäcken mycket hård. Fördela knäcken i formarna med två skedar. Förvara svalt i en burk med smörgåspapper mellan varje lager.
Vit ischoklad med saffran
Gårdagens julbak bjöd på lite överraskningar, bland annat denna ischokladen som blev riktigt god med mycket saffranssmak. Receptet har jag hittat i senaste numret av Hembakat och är väldans enkelt. Jag är inte speciellt förtjust i vanlig ischoklad, men denna var desto godare. Det skulle inte förvåna mig om den blir en riktigt hit tillsammans med en kopp kaffe i vintermörkret.
Vit ischoklad med saffran, ca 30 formar:
100 g kokosfett
200 g vit choklad
½ g saffran
1 sockerbit
Mörk choklad till garnering
Smält kokosfettet och den vita chokladen över vattenbad eller försiktigt i en kastrull på låg värme. Mortla under tiden sockerbiten och saffranen till ett fint pulver. Rör ner saffranen i chokladsmeten när den har smält. Häll upp smeten i små formar och dekorera med riven mörk choklad när ischokladen stelnat.
På agendan
Jag har verkligen inte bakat på evigheter nu, men det kommer det att bli ändring på. Det är nämligen så att jag och Malin ska julbaka på söndag och det ska bli riktigt mysigt. Vad som står på schemat får ni se senare, men jag kan lova att det blir en hel del godsaker.
På bilden ser ni de trattkantareller som jag plockade i höstas, la ut på tork runt om i hela lägenheten och sedan stoppade i en burk i väntan på att ätas upp. Sedan är ju världens bästa accessoar med på bilden också - en missekatt och inte vilket missekatt som helst, utan den utomordentligt söta Atta.
Bilder från Polen
Kryssningen till Polen var skoj, visserligen hade alla sin egen vilja, men det kommer på köpet när fyra par åker iväg tillsammans. Jag ger er i alla fall några fina bilder att kika på i väntan på att jag ska lägga upp något spännande recept.
Maten, kakorna, skorna, kapporna, ja allt faktiskt, var billigt i Polen. En polsk zloty är ungefär 2 svenska kronor, så det är enkelt att räkna ut. Vi åt lite mat och drack öl på en fin båtrestaurang för ungefär 40 zloty, glassen kostade ungefär 5 zloty och grönsakerna på marknaden var inte speciellt dyra dem heller. På kryssningsbåten fanns det en helt gudomlig frukostbuffé som vi glatt mumsade i oss.
Kryssning
Just i denna stund borde jag och min älskade Tobbe promenera runt på Gdynias gator i Polen. Vi är nämligen mitt uppe i kryssningshelgen tillsammans med ett gäng vänner. Ikväll stiger vi ombord på båten igen och styr tillbaka mot Sverige igen. Ha nu en riktigt mysig helg!
Brun lunch
Igår fick det bli rester till lunch, bruna rester. Jag rullade hemmagjorda köttbullar för första gången i mitt liv i tisdags, jag är inte jätteförtjust i köttbullar och därav har det inte blivit av att jag gjort så många. Till köttbullarna hade vi kokt potatis och gräddsås, brysselkål hade varit underbart till men den har jag redan ätit upp. Igår stekte jag den potatis som blev över eftersom micrad potatis verkligen inte är en hit. Köttbullarna var i alla fall helt okej även fast det slank ner lite väl mycket salt i dem.
Magnifika macarons
Macarons är underbara, så enkelt är det. Här ovan syns helt enkelt vanliga macarons, enligt detta recept, som jag har färgat blå och sedan fyllt med en härligt underbar chokladsmörkräm. Macarons med chokladsmörkräm är som iskall mjölk med nybakade kanelbullar, helt enkelt perfekt!
Parmesan och oregano
Igår var det Fars dag, men jag bor ju 25 mil från min Pappa så det fick bara bli ett telefonsamtal. Det är i alla fall bättre än ingenting. Vi åt i alla fall en lite lyxigare frukost bestående av scones enligt det här receptet, men toppade med parmesan och oregano istället för sesamfrön och råsocker. Tobbe är galen i kombinationen parmesan och oregano, smarrigt som bara den blev det.
Hemkokad sylt
Finns det någon godare sylt än den som är hemkokad? Tobbe är helt övertygad om att den hemkokade är den bästa i alla fall. Idag skrapade han ur det sista ur burken så det blir till för mig att koka lite mer. Jag gör det enkelt för mig och köper frysta hallon som jag sedan kokar ihop med syltsocker, det går på ett kick. Den bästa sylten jag någonsin ätit måste vara den som gömmer sig i burken här ovan, nämligen vildhallonsylt.
Mozzarelladressing
Jag älskar mozzarella, det är så underbart gott både på pizza och som den är tillsammans med lite olja och vinäger. För ett par veckor sedan kollade jag på ett program med Jamie Oliver där han blandade ihop dressing/topping/sås som han hällde rikligt över skivor av mozzarella. Självklart bestämde jag mig för att försöka göra en liknande variant. Jag kom inte riktigt ihåg det exakta receptet så jag hittade på lite själv.
Variant på Jamies mozarelladressing:
1 dl creme fraiche
Skal från en citron
Saft från en ½ citron
Ev. lite honung
Salt
Peppar
Röd chili
Basilika
Blanda ihop creme fraiche, citronsaft, salt och peppar och smaka av. Är det lite för surt och stickigt så tillsätt lite honung. Häll dressingen över mozarellaskivor och toppa med finhackad chili, citronskal och basilika. Bäst är detta tillsammans med en bit rostat lantbröd och solmogna tomater.
Väntelivänta
Nu har jag fått en orderbekräftelse och får nu snällt vänta på roliga prylar från CoolStuff. Jag längtar tills de kommer för jag har redan listat ut lite godsaker som jag ska göra med hjälp av dem. De har faktiskt lite skojiga baktillbehör, spana in dem här. Vilka blir dina favoriter?
Ljusa frukostfrallor
När vi hade inflyttningsfest så skulle såklart alla få äta frukost, då bakade jag 70 stycken frukostfrallor som alla kunde kalasa på. Degen är superenkel och det var därför jag valde att göra just dessa, jag hade inte tid, ork eller lust att tänka en massa på vad som skulle i degen.
Ljusa frukostfrallor, ca 18 stycken:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 7-10 min för hand eller 5 min i maskin. Jäs under bakduk i en timme.
Baka ut degen och dela upp i bullar á ca 70 gram vardera. Lägg på en plåt och jäs under bakduk i 30-60 min.
Pensla med ägg och grädda i ca 8 min, mitt i ugnen på 225°. Låt svalna på gallet utan duk.
Helgen i Halmstad
Helgen i Halmstad har varit super. Jag har hunnit med att träffa Pauline en supersnabbis, men det är ju bättre att ses en liten stund än ingen alls. Sedan har jag såklart träffat Mamma, Pappa och Lillebror. I lördags blev jag bjuden på party hemma hos Josse och där fanns även Karin, Natta, Lina, Linn och några partypinglor till. Sen fick jag ju prata lite med fina Michelle och Nanni på vägen ner till Halmstad och hem igen, Michelle stannade även kvar en stund hos Mamma och Pappa i fredags så vi fick extra kvalitetstid. På tal om kvalitetstid så åt jag och Mamma lunch på Skånska Hembageriet i lördags, för de har minsann de bästa tonfiskbaguetterna i södra Sverige!
Glassiga Glassar
Idag, mina vänner, beger jag mig till Halmstad för att hälsa på Mamma, Pappa och Lillebror lite. Min Millie skulle åka ner från Södertälje så då passar jag på att åka med så blir det billigare för oss alla. Dessutom hinner vi ju med att tjattra lite på vägen också. Jag har med mig cupcakes som färdkost, de kommer nog att slinka ner.
Här ovan syns härliga glassar som slank ner i magen i somras när vi var nere. Den gula glassen är mangoglass och under den syns hasselnötsglass, den är inköpt på Ricardos italienska glassfabrik som ligger på Möllegård utanför Halmstad. Resten är från Galna Glassen som finns på Eurostop. Det konceptet är en helt underbar idé då det är upp till var och en vad som önskas i glassen, sedan mosas allt ihop och serveras i bägare.
Vit choklad- och hallonfrosting
Här ser ni vad cupcakesen bestod av (förutom kakan såklart) som vi gjorde igår. Vi fyllde dem med hemmakokad hallonsylt för att det inte skulle bli allt för sött. Sedan spritsade vi på en härlig vit choklad- och hallonfrosting på kalaset. Vi använde en vit choklad med hallon i som smakade förvånansvärt gott, hallonsmaken var äkta och inte sådär artificiell som den lätt kan bli. Även frostingreceptet stod Manuela för, men även här halverade vi det. Förövrigt måste jag ju säga att hennes blogg är fenomenal, jag är inne och kikar där varje dag.
Vit choklad- och hallonfrosting:
2 dl florsocker
115 g rumstempererat smör
100 g vit choklad med hallon
Smält chokladen och låt den svalna. Vispa smör och florsocker fluffigt och tillsätt sedan chokladen. Vispa till en fast frosting.
Gudomliga vaniljcupcakes
Idag har jag och Malin bakat igen, det är perfekt underhållning för oss i höstrusket som härjar utanför. Vi lyxade till det med helt underbara vaniljcupcakes fyllda med hallonsylt och toppade med en vitchoklad och hallonfrosting, behöver jag ens säga att det var gott? Vi hittade receptet hos Manuela och har bara halverat det eftersom vi inte kan äta riktigt så många cuppiesar som det blir på ett helt recept. Smeten blev helt himmelskt god och vi kunde knappt sluta äta av den. När den var färdiggräddad var den precis lika god, kakan bara föll isär och smälte i munnen. Detta recept är helt enkelt ett av de bästa jag testat.
Gudomliga vaniljcupcakes, ca 12-18 st:
100 g rumstempererat smör
1½ dl socker
½ tsk bakpulver
2 rumstempererade ägg
En knivsudd vaniljpulver
2½ dl mjöl
2½ dl rumstempererad grädde
Sätt ugnen på 200°. Vispa smör, socker och vaniljpulver fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en härlig kräm. Häll i grädden och rör eller vispa ihop till en lös smet. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och sikta sedan ner detta i den lösa smeten. Rör ihop till en tjockare smet, vispa inte. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Vardagsmat
Spaghetti och köttfärssås är verkligen perfekt vardagsmat. Finns det lite extra tid så tillsätts en skvätt (läs stor skvätt) rödvin som får koka in och ge fantastisk smak, är det knappt om tid så funkar det att få ihop en smarris sås på under 20 minuter.
Jag brukar alltid ha passerade tomater/mixade hela tomater, vitlök, salt, svartpeppar, lite socker och såklart köttfärs som bas. Sedan går det verkligen att variera i oändlighet med lite morötter, rotselleri, honung, chilli, vin, ja i stort sett vilka kryddor och grönsaker som helst. Finns det kräsna personer i hushållet så går det utmärkt att göra en puré av grönsakerna som sedan får åka ner i såsen, nyttigare och godare utan att det syns.